Mısır'daki Anayasa Referandumu

Mısır'da 14-15 Ocak'ta düzenlenecek anayasa referandumu öncesi bir açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB'nin Mısır halkına yönelik desteğini yineledi.

Ashton, "Haysiyet, sosyal adalet, güvenlik, demokrasi, insan hakları ve daha iyi bir ekonominin AB'nin Mısır'ın gerçekleştirmesini beklediği hedefleri oluşturduğunu" söyledi.

Referandum öncesindeki ve sonrasındaki anayasal sürecin yeni bir siyasi diyalog ve demokratik seçimlere götürecek bir etkileşim için bir şans sunabileceğini belirten Ashton, yüksek sayıda kayba neden olan son şiddet olaylarını büyük endişeyle izlediğini ifade etti.

Yakın geçmişte Mısır'a ve halkına yönelik terörist saldırıları tümden kınadığını ve bunu yapmayı sürdüreceğini vurgulayan Ashton, mevcut krize sert karşılık verilmesinin Mısır'ın geleceğini güvenceye almaya yardımcı olamayacağına ve ifade ve toplama özgürlüklerine ciddi şekilde zarar verebileceğine inandığını kaydetti.

Ashton, "AB, Mısır'ı demokratik ilkeleri, temel özgürlüklere ve insan haklarına saygıyı paylaşan bir ortak, günümüzün çok sayıda zorluğunu birlikte aşabileceğimiz ve ortak bir kaderi paylaştığımız bir komşu olarak görmeyi arzu ediyor"dedi.

Kaynak: AA