Madagaskar'da Devlet Başkanlığı Seçimi Yapıldı

Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu'nda yer alan ada ülkesi Madagaskar'da yapılan devlet başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre eski Maliye Bakanı Hery Rajaonarimampianina kazandı.

Seçim Komisyonu, oyların yüzde 99'unun sayıldığını, buna göre daha önce sağlık ve spor bakanlığı görevlerinde bulunan Jean Louis Robinson ile yarışan Rajaonarimampianina'nın, 20 Aralık'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,3'ünü almayı başardığını duyurdu.
Oyların yüzde 46,7'sini alan Robinson, seçimlere hile karıştırıldığını öne sürdü.
Demokratik yollarla işbaşına gelen Marc Ravalomanana'nın, ordunun desteğiyle Andry Rajoelina tarafından 2009'da devrilmesinin ardından Madakaskar'a uluslararası yaptırımlar uygulanmaya başlamıştı. Darbenin ardından yaptırımların yanı sıra yapılan mali yardımların büyük bir kısmından mahrum kalan Madagaskar'ın, Afrika Birliği ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu üyelikleri de askıya alınmıştı.
Robinson'u Ravalomanana, Rajaonarimampianina'yı ise darbe yönetimi destekliyordu.
Kasaları neredeyse tamamen boşalan ülkede yapılan seçim, uluslararası yatırımcıların, turistlerin ve yardım yapan ülkelerin güvenini yeniden kazanma yolunda önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
Ülkede ayrıca 119 sandalyeli parlamentonun üyeleri de belirlendi.
İlk turu geçen ekim ayında yapılan seçimlerin resmi sonuçların 7 Ocak'ta açıklanması bekleniyor.
Kaynak: AA