Suriye'deki İç Savaş

Suriye'de, rejime bağlı güçlerin Hristiyanların yaşadığı bir beldeye saldırmasının ardından, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed el-Carba ve Özgür Suriye Ordusu Birleşik Komutanlığı Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Selim İdris, manastırlar ile kutsal mekanların korunması için özel birliklerin görevlendirildiğini bildirdi.

Carba ve İdris tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye rejiminin 40 yıldır azınlıklara muamelesinin örneğinin Halep'teki kiliseleri vurması olduğu belirtilerek, yönetimin halkı korkutmak ve uluslararsı kamuoyuna "devrimciler vahşi ve azınlıklara zarar vermek istiyor" izlenimini vermek istediği ifade edildi.

Rejimin yaptığı toplu katliamın ardından uluslararası toplumun uyanmasıyla Suriye'deki olayların kritik bir noktaya geldiğine değinilen açıklamada, halkın, yönetimin azınlıkları koruduğuna dair yapılan açıklamalara inanmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, SMDK ve devrimci güçlerin oluşturduğu silahlı kuvvetlerin tüm Suriyelileri ve azınlıkları korumaya hazır olduğu, Özgür Suriye Ordusu'nca Şam'ın Malule beldesindeki manastırlar ile tüm kutsal mekanların korunması için özel birlikler oluşturulduğu vurgulandı.

"İktidar çetesinin başkanı"nın kendini azınlıkların koruyucusu gibi göstermek istediği ancak bin 500 kişiyi öldürmesinin ardından başarılı olamayacağının aktarıldığı açıklamada, "Dünya, mezhepçi kurdun herhangi bir masum Suriyeliyi koruyacağına inanacak kadar saf değil" denildi.

Açıklamada ayrıca "muhaliflerin bütün Suriyelileri koruyacağı, halka, özellikle azınlıklara uzanan eli keseceği, ülkede suç işleyenlerin adil mahkemelerde yargılanacağı" kaydedildi.

Kaynak: AA