Türkiye'de İlk ‘suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği’ Kuruldu

Türkiye'nin ilk ‘Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği’ İzmir’de kuruldu.

Türkiye'de İlk ‘suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği’ Kuruldu
Dernek Başkanı Muhammed Salih Ali, amaçlarının Suriyeli mültecilerin İzmir’deki sıkıntılarına çözüm bulmak olduğunu söyledi.

Suriyeli Mülteciler Yardımlaşma Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Muhammed Salih Ali, zor şartlar altında yaşadıklarını söyleyerek, “Ülkemizin bir an önce huzura kavuşması dileğiyle Suriye’de şehit düşen şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Biz, İzmir’deki Suriyelilerin sayısının artması üzerine dernek açma ihtiyacı duyduk. İlk başta İzmir’de sayımız azdı ve kontrolü kolay sağlıyorduk. Fakat şimdi sayımız artınca sorunlarla başa çıkamaz olduk” dedi.

SAYILARI 100 BİNİ GEÇTİ
Salih Ali, İzmir’de tahminlerine göre Suriyeli mülteci sayısının 100 bini geçtiğini belirterek, “Biz burada siyasi bir oluşum değiliz. Suriyeli mültecilerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yola çıktık. Bu yolda bize yardım eden sivil toplum kuruluşlarına ve özellikle Milletvekili Rıfat Sait’e teşekkür ederiz. Bizimle şahsi olarak oldukça yakından ilgilendi. Fakat sayımız arttıkça yardımlarda sorunlarımıza çözüm bulamaz oldu. Sayımızın şu an İzmir’de 100 bini geçtiğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

ÜÇ MÜLTECİ OKULU AÇILACAK
Salih Ali, Türk halkına kapılarını açtıkları için teşekkür ettiklerini ve bunu hiçbir zaman unutmayacaklarını söyleyerek, “İzmir’de zor şartlar altında mücadele ediyoruz. Halkımız ucuz yerlerde yaşıyor. Eğitim ve sağlık sıkıntısı çekiyoruz. Eğitim konusunda İzmir Milli Eğitim Müdürü ile görüştüm. Kendileri bize 3 tane okul açacakları sözünü verdiler. Bu okullar Buca, Karabağlar ve Konak’ta olacak. Sağlık sorunlarımızla ise başa çıkamıyoruz. Çocuklarımız, yaşlı ve hamile kadınlarımız hastalıklar ile mücadele edemiyor” ifadelerini kullandı.

Salih Ali, Suriye’de savaşın bitmesinde sonra İzmir’deki Suriyelilerin yüzde 99’unun geri döneceğini düşündüklerini kaydetti.

Kaynak: İHA