İsmet Güral, Türk-macar İş Formu'da

Türk-Macar İş Formu, Kütahya işadamı İsmet Güral başkanlığında İstanbul'da gerçekleştirildi.

İsmet Güral, Türk-macar İş Formu'da
Halen Türk-Macar İş Konseyi Başkanı olarakta görev yapan Güral, gelişen teknoloji sayesinde artık iş dünyasının yükünün hafiflediğini kaydetti.

Güral, şöyle konuştu: "Geçmişte insanlık savaşlar yaparak diğer ülkenin zenginliğine ulaşmaya çalıştı. Bu savaşlar sadece mücadele eden ülkeleri değil, aynı zamanda dünyamızı da derinden etkiledi. Bu olumsuz etki sebebiyle, insanlık işbirliğinin önemini kavradı. Ticaret ve işbirliği sayesinde, insanlar kendi ülkelerinde olmayan kaynaklara ulaşabildi. Yeni teknolojiler sayesinde, son elli yıl içinde işbirliği ve ticaret düzeyi inanılmaz bir hızla arttı. Şimdi başka bir kıtadaki iş ortaklarıyla bile iletişim kurmak çok kolay. Ancak, teknoloji, isteklilik ve ihtiyaç iyi bir iş ilişkisi ve işbirliği kurmak için yeterli değildir. İyi bir iş ilişkisi ve işbirliği kurabilmek için, iş dünyası, bugün burada gerçekleştirdiğimiz Türk-Macar İş Forumu gibi etkinliklere ihtiyaç duymaktadır."

DEİK'İN FAALİYETLERİ
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile ilgili de bilgeler veren İsmet Güral, "Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, (DEİK) Türkiye ve Türkiye’nin dünya çapındaki ticaret ortakları arasında mevcut ekonomik ilişkileri teşvik etmeyi amaçlayan, Türkiye'nin önde gelen iş örgütlerinden biridir.Aralık 1991'de DEİK tarafından kurulan Türk-Macar İş Konseyi iş bağlarını güçlendirmek ve iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bugün burada gerçekleşecek olan sunumların ve B2B Toplantılarının ilişkilerimizi daha da derinleştirmesini ve daha güçlü işbirliği kurmamızı sağlayacağını düşünüyorum.Türk-Macar İş Konseyi olarak yıllardır ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için üst makamlarında katılımıyla bölgesel ve sektörel toplantılar, seminerler ve iş forumları organize ediyoruz. 2011 yılında Macar Eski Cumhurbaşkanı Pal Schmitt’in de aralarında olduğu, her iki ülkenin profesyonel, resmi ve akademik kurumlarından temsilcilerin bulunduğu geniş katılımlı bir İş Forumu’na ev sahipliği yaptık. Cumhurbaşkanı Sayın Pal Schmitt’e Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından Fahri Doktora Ünvanı verildi.

Şahsımda, Cumhurbaşkanı Sayın Pal Schmitt tarafından Macaristan Merit Sivil Ödülü ile onurlandırıldı. Bu yılın Mart ayında, Türk Macar İş Konseyi olarak, bir ticaret heyeti ile JETCO Komitesi ve HITA ile birlikte bir İş Forumu düzenledik. Ziyaretimiz sırasında gösterdikleri misafirperverlik için HITA’ya tekrar teşekkür ediyorum. Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkilerin hızlı bir ivmeyle, güçlü bir şekilde büyümesi hedefimize verdiği destekten dolayı Eş Başkan Andras Rev’e de teşekkürlerimi sunuyorum.Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi, 2009 yılında küresel ekonomik krizden etkilenmiş olsa da, 2010 yılındaki iyileşme süreciyle, 2 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Son iki yıldır, küçük bir düşüş olmuş olsa da ben bizim ortak çabalarımız ile bu durumun üstesinden geleceğimize inanıyorum. Şu andaki ticaret hacmimizi, sanayi ara malı, tekstil ve kimyasal maddeler oluşturmaktadır. Ama sağlam bir ekonomik işbirliği sağlamak için, bizim ticaret ürünlerimizi çeşitlendirmemiz, karşılıklı yatırımları artırmamız ve üçüncü ülkelerdeki ortak projeleri teşvik etmemiz gerekmektedir. Macaristan, Avrupa'nın kalbinde bir lojistik merkezi Türkiye’de Avrasya'nın kalbinde bir ülke olarak her iki ülke için de büyük faydalar ve fırsatlar olduğunu düşünüyorum.Daha özenli ve daha çok çalışarak zaten iyi kurulmuş olan ilişkilerimizi yeni seviyelere taşıyabileceğimize inanıyorum. Türkiye ve Macaristan için işbirliği olanakları sunan bazı sektörler; enerji, bilişim, iletişim, otomotiv, savunma sanayi, medikal ekipmanlar ve çevre teknolojileri olarak sıralanabilir.Macaristan ile ticaret hacmimiz son yıllarda hızla artarak geçtiğimiz yılın sonu itibariyle 2 milyar Dolara yaklaşmıştır. Macaristan ile ticaretimizin yüzde 90’ını sanayi ürünleri oluşturmakta olup makine ve aksamları, elektronik ekipmanı, motorlu taşıtlar önde gelen ürünler arasında yer almaktadır. Orta Avrupa’da bölgesel bir merkez konumunda bulunan Macaristan, Almanya gibi ikili ticaretimizin yüksek olduğu büyük pazarlara yakınlığı ile öne çıkmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: İHA