Hasat Sonrası Buğday Masaya Yatırıldı

Karadeniz Un Sanayicileri Derneği ev sahipliğinde ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu koordinasyonunda 'hasat sonrası buğday piyasalarında yaşanan gelişmeler' Samsun Anemon Otel'de genişletilmiş sektör toplantısı ile masaya yatırıldı.

Hasat Sonrası Buğday Masaya Yatırıldı
Samsun Anemon Otel'de 'hasat sonrası buğday piyasalarında yaşanan gelişmeler' adı altında Karadeniz Un Sanayicileri Derneği ev sahipliğinde ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen genişletilmiş sektör toplantısına; Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Mesut Köse, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Günhan Ulusoy, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Samsun Barosu Başkanı Avukat Necat Anıl ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Toplantıda, Türkiye'de ve Karadenize kıyısı olan ülkelerinde hasat sonrası buğday piyasaları, bölgelere göre hasat sonuçları değerlendirildi.

Buğdayın küresel boyutunun değerlendirildiği toplantıda ilk sözü alan Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Günhan Ulusoy,toplumun beslenmesinde ve hayatında çok önemli bir konumu olan ekmeğin ham maddesini üretiyor olmanın sorumluluğunu taşıdıklarını söyledi.

Karadeniz Un Sanayicileri Derneğinin, 2003 yılında Samsun merkezli olarak kurulduğunu, bir meslek kuruluşu ve sivil toplum örgütü olarak, on yıldır sektörde hizmet verdiğini ifade eden Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Günhan Ulusoy, "Bölge un sanayicilerini ve paydaşlarını bir araya getirmek ve ulusal bazda temsil etmek amacıyla kurulan derneğimiz, TUSAF çatısı altında, çeşitli etkinlikler ile üyelerimize ve sektörümüze hizmet etmektedir. Üyelerimizle yaptığımız aylık toplantılarımızda, güncel konuları istişare ederek, sorunlarımıza çözüm arıyoruz. Bu noktada, bölgemizde yaptığımız toplantılarda tespit ettiğimiz gibi, ulusal baz da da sektörümüzün en önemli sorunu olduğunu bildiğimiz atıl kapasite sorununa değinmek istiyorum. Ülkemizde, yıllık 15 milyon tonluk bir fiili tüketim olmasına rağmen, yıllık 40 milyon ton üretebilecek kurulu kapasite mevcuttur. Üstelik, mevcut bu atıl kapasiteye rağmen, dileyen dilediği yerde yeni bir un fabrikası kurabilmektedir. Kurulan her yeni un fabrikası, çalışan işletmelerimizin sorunlarını daha da büyütüyor. Bölge derneğimiz olarak, bu büyük sorunu çözebilmek için işbirlikleri, stratejik ortaklıklar gibi çözümler oluşturmaya çalışıyoruz. En önemlisi de, aramızdaki bu yoğun rekabete rağmen, diyaloglarımızı artırarak devam ettiriyoruz. Tabi ki bu çabalarımızın yanında kamunun ve kamuoyunun da desteğine ihtiyacımız var" dedi.

Karadeniz bölgesinde 141 adet un fabrikası bulunduğuna dikkat çeken Günhan Ulusoy, "İç Anadolu’dan sonra, Karadeniz Bölgesi, Türkiye’de en çok un fabrikası bulunan bölgemizdir. Bölgemizin limanlara yakın konumu nedeniyle, bölge sanayicilerimiz sektörümüzde önemli ihracatçılar konumuna gelmişlerdir. Türkiye'nin dünya birincisi olduğu un ihracatının, yüzde 20’lik kısmını bölge sanayicilerimiz gerçekleştirmektedir. Ayrıca Samsun ilinden yapılan tüm ihracatın da yaklaşık yüzde 20’si, Samsun ili un sanayicileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülke ve bölge ekonomisine bu önemli katkıyı veren değerli meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Bölge ihracatçılarımız olduğu kadar, Türkiye genelindeki un ihracatçısı meslektaşlarımız da, ihraç edilen un karşılığı hak ettikleri, aynı miktardaki buğday ithalatlarının önemli bir kısmını, Samsun limanından yapmaktadırlar. Samsun limanının, önemli buğday tedarikçisi olan başta Rusya olmak üzere Karadeniz ülkelerine yakın konumu nedeniyle, 2012 yılında ülkemize ithal edilen 3,7 milyon ton buğdayın 1,5 milyon tonu, yani yüzde 40’ı Samsun limanından ülkemize giriş yapmıştır. Özel limanların kurulması ve Samsun limanının 2010 yılında özelleştirilmesi sonucu, hizmet kalitesinin yükselmesi, Samsun limanlarını, buğday konusunda, Türkiye'nin en önde gelen limanları konumuna getirmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin Hububat ve Tarım ürünleri piyasalarında ürettiği 17 Milyar Dolarlık Tarımsal istihdam ile Dünya'da 7.sırada olduğunu vurgulayan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, "Avrupa Birliği (AB)'nde ise 1. sıraya yerleşen ülke, Tarım Ekonomimiz küresel bazda gelişmeye Tarımsal sanayimiz ise Un, Makarna, bulgur ve diğer bakliyat çeşitleri ile Dünya'da ciddi bir rekabet gücüne ulaşarak toplam ekonomimiz açısından yarattığı katma değer ile milli gelire önemli katkı sağlamaya devam etmektedir. Tarımsal Sanayimizin oluşum ve gelişim süreci boyunca Ekonomi Bakanlığımızın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çok önemli katkılarının yanı sıra Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile birebir yürütülen çalışmaların ve işbirliğinin de gelinen noktada büyük rolü vardır" şeklinde konuştu.

Yeni üretilen ekmeklerde lif, protein ve faydalı yağların oranı yükseltildiğini ve nişasta oranı azaltıldığını söyleyen Erhan Özmen, ”Bu kapsamda, yeni ekmekten günde 200 gr tüketildiğinde, ortalama olarak bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35’i, proteinin yüzde 25’i, B1 vitamininin yüzde 66’sı, lif ihtiyacının yüzde 55’i karşılanırken, magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini,Niasin, Bakır, Çinko, Demir ve Fosfat gibi bir insanın en önemli yaşamsal besin kaynakları da ekmek tüketilirken alınacaktır. Ekmek artık gerçek bir gıda deposudur Bu çerçevede, “Yeni Ekmeğimizin Tanıtımı”’nı yapmak, ekmek konusunda kamuoyundaki yanlış algıların düzeltileceği ve bu konuda kamuoyunda oluşan belirsizlikler ile bilgi kirliliklerinin giderilmesi amacıyla bir seri uygulamaya girişmiş bulunmaktayız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı (BESVAK) ile birlikte birazdan sunumum sonunda ilk beraber izleyeceğimiz ve Uzman Diyetisyen Sn. Dilara Koçak’ın sunuculuğunu yapmış olduğu “Kamu Spotu”’nu hazırladık. Bakanlık ve TMO onayı sonrası, yakında birçok TV kanalında yayınlanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Samsun'da son 10 sene içerisinde sanayide ve sosyal alanda önemli gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Biz tabi kendi evimizde hep böyle bardağın boş tarafına bakıp yer yer kendi kendimizi eleştiren, kendi kendimizin kusurlarını bulan ve bunlarla ilgili birbirimize tenkitler yönlendiren, zaman zaman da dizimizi döven ‘tüh şunu kaçırdık, bunu şunu kaçırdık, şunu yaptık, bunu yapmadık’ diye kaygılanan diyaloglarımız oluyor. Ama dışarıdan gelenler bizim şehrimizdeki gelişmeleri, bizden daha biraz daha iyimser bir şekilde daha olumlu görüyorlar. Sizlerinde olumlu gördüğünüze inanıyorum. Şehrimiz güzel bir yolda, güzel bir gelişme ve trende devam ediyor" açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA