Ses Kısıklığına Dikkat

Özel Medline Konya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Cemil Er, kanserleşme olasılığı fazla olan katı nodüllerin sık sık takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Ses Kısıklığına Dikkat
Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Cemil Er, tiroit bezinde bulunan sınırları belli kitlelere, nodül denildiğini belirtti.

Batı ülkelerinde erişkin toplumun yaklaşık yüzde 50'sinde nodülün bulunduğunu ifade eden Dr. Er, “Bu nodüllerin sadece yüzde 5’i kanserdir. Ses kısıklığı, yutma güçlüğü gibi belirtilerin görülmesi, tiroit kanseri görülme ihtimalini gösterir” dedi.

Tiroid bezinin vücutta yeri hakkında bilgi veren Dr. Cemil Er, “Tiroid bezi boynun ön tarafında, nefes borusunun önünde, her iki tarafa doğru uzanan, kalkana benzeyen bir salgı bezidir. Tiroid bezi T3 ve T4 adı verilen ve metabolizmanın hızını idare eden çok önemli hormonları salgılar. Tiroit bezinde bulunan nodüller, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Tiroit nodüllerinin bir kısmının içleri sıvı dolu iken bir kısmı katı haldedir. Tamamı sıvı ile dolu olan kistler genellikle iyi huyludur, kanserleşme olasılıkları azdır. Katı olanların ise kanserleşme olasılığı daha fazladır. Bu nedenle nodüllerin sık sık takip edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Nodüllerin belirtilerine de değinen Dr. Er, “Nodül belirtileri, boynun ön tarafında şişlik, yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, kilo alma veya verme, aşırı üşüme veya terleme, ses kısıklığı ve çatallanması, yutma güçlüğü ile boyunda ağrı ve rahatsızlık hissidir” şeklinde konuştu.

Nodüllerin bilinen belirtilerinin dışında bazen doktor kontrolü sırasında fark edilebileceğini kaydeden Dr. Er, “Doktor muayenesi sırasında hastanın genel durumu ve ailevi geçmişi ile ilgili bilgi de alınır. Tiroit nodüllerinin değerlendirilmesinde kullanılan testler, T3, T4 ve TSH hormonlarının kan seviyelerinin ölçülmesi, ultrasonografik yöntemle bezin incelenmesi ve radyoaktif iyot kullanılarak tiroitinizin radyonükleer fotoğrafının alınmasıdır. Bazı durumlarda doktor iğne biyopsisi de isteyebilir. Tiroit biyopsisi güvenli ve tehlikesiz bir tanı yöntemidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA