Uluslararası Ortadoğu Halı Fuarı

GAZİANTEP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Makro ekonomik istikrar çok önemli, bunu mikro başarılarla taçlandırmak gerekiyor. Demokratik kurumlarımızı güçlendirmemiz, hukuk devleti normlarını bir an önce gerçekleştirmemiz, eksikliğimizi tamamlamamız gerekiyor" dedi.

Şahin, Uluslararası Ortadoğu Halı Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, organizasyonun 6'ncısını gerçekleştirdiklerini ve bugün ilk günkü heyecanı yaşadıklarını belirtti.

Gelinen noktada taleplerin karşılanmasında zorluk çekildiğini dile getiren Şahin, emeği geçenlere teşekkür etti.

G20 Zirvesi'nin Rusya'da toplandığını anımsatan Şahin, "Dünya nereye gidiyor" diye sorarak şöyle devam etti:

"Liderler ne konuşuyor' diye baktığınız zaman, riskler ve fırsatlar dünyasındayız. Hem imkansızı imkanlı hale dönüştürebilme, riski yönetebilme hem fırsatları iyi bir şekilde enerjiye, sinerjiye, işe dönüştürebilme dünyasındayız. O yüzden devletin, bireyin, toplumun, odaların, cemiyetin, sivil toplum örgütlerinin, bu alanda bunu yönetenlerin başarılı olduğu büyük bir rekabet dünyasındayız. Aslında bugün G20'de liderlerinin konuştuğu başlığa baktığınız zaman küçülen ve işsizliğin arttığı bir dünyada, 'buradan nasıl çıkarız ','devletler arası sistemi nasıl yönetebiliriz' dedikleri başlıklara bakın... Aslında 'Gaziantep'in başardığı şeyi nasıl başarırız' diye konuşmaya çalışıyorlar. O yüzden burada özellikle makro ekonomik istikrar çok önemli, bunu mikro başarılarla taçlandırmak gerekiyor. Demokratik kurumlarımızı güçlendirmemiz, hukuk devleti normlarını bir an önce gerçekleştirmemiz, eksikliğimizi tamamlamamız gerekiyor."

Hukuk devleti olmanın en temel ihtiyaç olduğunu dile getiren Şahin, anayasayı hızlı bir şekilde başarmaları gerektiğini söyledi.

Beşeri sermayenin önemine işaret eden Şahin, "Özel sektör ne yapacağını biliyor. Su nasıl yolunda akacağını biliyor. Mesele onun önündeki taşı kaldırabilme gücü. Nereye gideceğini biliyor. İşte bütün dünyayı dolaşıyor. 'Made in Türkiye' değil de 'Made in Gaziantep' olduğu bir alandan, bir sektörden bahsediyoruz. Bütün ihracatın yüzde 16'sını kapsıyor ve bin 100 tezgah var, 400 firma üretim yapıyor ve bugün 160 firmamız bugün burada" diye konuştu.

Gelinen noktada hem riskleri çok iyi yönetmek hem de fırsatları güçlü bir şekilde aşa, işe ve ekmeğe dönüştürmek gerektiğini anlatan Şahin, yapılması gerekenleri yapacak bir anlayışla yollarına devam ettiklerini belirtti.

Şahin, herkesin görevini iyi yapması gerektiğini vurgulayarak, "Herkesin işini iyi yaptığı noktada yol açılıyor, yeni yollara doğru gidiyoruz" şeklinde konuştu.

-"Birçok Avrupa ülkesine halı kullanmayı öğretttik"

Vali Erdal Ata da halıcılık sektörünün Gaziantep'in sanayisinde çok önemli yer tuttuğunu söyledi.

Fuarların mevcut sorunların çözümü için çok önemli olduğunu ifade eden Ata, "Bu fuarlar sayesinde onlarca firmamız ürünlerini sergileyerek pazar payını geliştirebileceğini düşünüyorum" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise halıcıları "kahraman" olarak niteledi. "Halı" dendiğinde Gaziantep'in akla geldiğini hatırlatan Güzelbey, "Bu gayretleri sayesinde şehir, ticari ve ekonomisinin yanı sıra istihdam da önemli gelişmeler kaydetti.

Bu işe emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da 13 bin üyelerinden 581'inin halıcılık sektöründe faaliyet gösterdiğine dikkati çekti. Gaziantep'te halıcılık sektörünün mağaralarda yapılan dokumadan bugünkü noktaya ulaştığını belirten Bartık, "Biz halılarımızı o kadar iyi fiyata o kadar iyi şekilde yaptık ki, aslında evine ayakkabısı ile giren, halı kullanma gereği hissetmeyen birçok Avrupa ülkesine halı kullanmayı öğrettik" diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahaddin Kaplan ise sektörün geçen yıl yüzde 20 büyüdüğünü, ihracatta ise yüzde 30 artış yaşandığını ifade etti.

2013 için ise yüzde 10 büyüme ve ihracat artışı hedeflediklerini belirten Kaplan, "Sektörümüz şuan tüm dünyada üretilen parça halının yüzde 40'ını üretiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesilerek, stantlar gezildi.

Bu yıl 6'ıncısı düzenlenen ve 8 Eylül'e kadar açık kalacak fuara 161 firma katılıyor.

Kaynak: AA