Macar Heyeti Ebso'yu Ziyaret Etti

Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmek üzere geçen yıl kurduğu özel çalışma grubu, İzmir’e yaptığı ilk programda Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret ederek İzmirli sanayicilerle yeni işbirliklerinin adımlarını attı.

Macar Heyeti Ebso'yu Ziyaret Etti
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi’nin ev sahipliği yaptığı Macaristan TSO Macar-Türk Grubu Başkanı Andras Rev liderliğindeki 35 kişilik işadamı heyetinin ziyaretinde, Macaristan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin en az iki katına çıkarılmasının hedeflendiği bildirildi.

Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Macar-Türk Grubu Başkanı Rev, “Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Türkiye ile Macaristan arasında eskiye dayanan çok iyi ilişkilerin ekonomiye de yansıması için geçen yıl bu grubu kurduk. Geçtiğimiz yıl biraraya gelen iki ülkenin başbakanları ticaret hacmini iki katına çıkarma kararı aldılar. Bizler Türkiye’ye 10 yıl önce gelmiştik, tekrar gelmek için çok çaba sarfettik. Ekonomide arzu ettiğimiz sonuçlara ulaşmak için bu ziyaretlerin devamını getirmek adına sizleri de Macaristan’a bekliyoruz” dedi.

Andras Rev, Macaristan olarak İzmir’in EXPO 2020 çabalarını desteklerini de bildirdi.

Macaristan İstanbul Ticaret Konsolosu Janos Weisz de, Macar işadamlarının İzmir’e aşık olacaklarına inandığını söylerken, yeni işbirliklerinin gelişmesi adına her türlü katkıyı koymaya hazır olduğunu ifade etti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çiçekçi, Türkiye ile Macaristan’ın birbirlerinin müttefiki olduğuna dikkat çekerken, tarihi ve kültürel benzerliklere işaret etti. Erdoğan Çiçekçi, “Her yıl 100 bine yakın Macar turistin Türkiye’yi ziyaret etmesi ve Macaristan’da Türkiye’nin en çok tercih edilen ikinci ülke olması, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi bakımından önem taşıyan unsurlardır” dedi.

Macaristan’ın pekçok sektörde işbirliği imkanı sunduğunu vurgulayan Çiçekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2012 yılında 518 milyon dolarlık ihracat ve 1 milyar 180 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdik. Macaristan’a özellikle motorlu kara taşıtları, tekstil ürünleri, bakır tel ve kablolar, alüminyum ihraç ediyoruz. Canlı hayvan, monitör, projeksiyon, telefon alıcıları ve cihazları, ses ve görüntü cihazları başlıca ithal ürünleri oluşturuyor. İzmir ile Macaristan arasında geçen yıl 39.32 milyon dolarlık ihracat ve 26.84 milyon dolarlık ithalat olmak üzere toplam 66.16 milyon dolarlık dış ticaret hacmi bulunuyor.”
Erdoğan Çiçekçi, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın bölgenin tanıtımı, iş olanaklarının geliştirilmesi için önde gelen yurtdışı fuarlarına katıldığını, çeşitli ülkelere ticaret heyetleri düzenlediğini, yabancı heyetleri davet ettiğini ve çok geniş bir network ağına sahip olduğunu belirtirken, “Her iki ülkenin KOBİ’lerinin işbirliği yapmalarını ve güçlerini birleştirmelerini destekliyor, bu kapsamda Oda olarak her türlü yardıma hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA