Zabıta Haftası Kutlanıyor

Zabıta Haftası nedeniyle bir açıklama yapan KESK'e bağlı Tüm Bel Sen Şube Basın Yayın ve Kadın Sekreteri Gerçek İzgü, zabıta çalışanlarının yaşamlarını tıkayan sorunların kangren haline geldiğini söyledi.

Zabıta Haftası Kutlanıyor
İzgü, zabıta çalışanlarının ekonomik, sosyal hakları bakımından gerekse de özlük hakları bakımından sorun yaşadığını iddia etti. Gerçek İzgü, "Zabıta çalışanları diğer kamu çalışanlarından farklı olarak uzun süreli, gece gündüz demeden görev yapmakta, buna karşılık gerçek emeklerinin çok altında maaş almaktadırlar. Bir anlamda kamu düzeninin sağlanması görevini yerine getiren zabıta çalışanları, bu görevleri sırasında oldukça sık şekilde saldırıya uğramaktadırlar. Kimi zaman yaralanmakta, kimi zaman ölümle sonuçlanan saldırılara maruz kalmaktadırlar. Ayrıca, asli görevleri arasında yer almayan birçok işi yapmaları istenmektedir" dedi.

Gerçek İzgü, sendika olarak sorunların çözümü için TBMM nezdinde gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılması, gerekse hukuksal alanda fiili ve meşru mücadele ettiklerini kaydetti.

İzgü, sendika olarak taleplerini bir kez daha yineleyerek şunları söyledi:
"Genel İdari Hizmetler sınıfında olan zabıtalar yaptıkları görev zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfından çıkarılmalı ve 657 sayılı D.M.K. 36. maddesine Belediye Zabıtası Hizmetleri Sınıfı ibaresi eklenmelidir. Böylece zabıtalara mesleki statüsü sağlanmalıdır. Zabıta memurlarına yıpranma hakkı tanınmalı, fiili hizmet zammından yararlanmaları sağlanmalıdır. Yerel yönetimlerde personel yetersizliği ve kadrosuz çalıştırmalar nedeniyle zabıta hizmetlerinin geçici işçi ya da belediyenin diğer birimlerinden memurlar geçici görevlendirilmelerle verilmesi uygulamasına durdurulmalıdır. Zabıta çalışanlarının görev yerlerinin belediye başkanlarının keyfi tutumlarına göre değiştirilmesi ve yasalara ve yönetmeliklere aykırı çalıştırılması önlenmelidir."
Kaynak: İHA