Putin Kerry’i “yalancılıkla” Suçladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’i yalancılıkla suçladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, İnsan Hakları Konseyi üyeleriyle başkent Moskova’da bir araya geldi. Putin toplantıda yaptığı konuşmada, ABD’nin, Kongre’de hala tartışılmakta olan Suriye’ye karşı askeri müdahaleyi gerçekleştirme kararı alırsa, bunun BM’nin onayı olmadan yapılmış bir saldırı eylemi olacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Kongre’de kendisine Suriye’de El Kaide örgütü mensuplarının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine ‘Hayır’ cevabını vererek yalan söylediğini dile getiren Putin, muhaliflerin ana askeri kanadı olan El-Nusra Cephesi’nin El Kaide’ye bağlı bir örgüt olduğunu ve ABD’nin de bunun farkında olduğunu ifade etti.

Putin, “ABD ile saygın insanlar olduklarını düşündüğümüz için işbirliği yapıyoruz ve Sayın Kerry yalan söyledi.

Yalan söylediğini biliyordu ve yine de buna devam etti. Bu üzücü bir durum” dedi.

Putin, herkesin şuanda ABD Kongresi’nin Suriye’ye yapılacak askeri müdahaleye vereceği onaya odaklandığını ancak bunun sağduyuya ve uluslararası hukuka gölge düşürdüğünü belirterek, “Hiçbir meclisin bu tarz bir eylemi onaylama yetkisi yok ve Kongre aslında bir saldırıya onay veriyor olacak. Burada alınan kararlar meşru müdafaa söz konusu olmadığı halde BM Güvenlik Konseyi’ni görmezden geliyor. Suriye ABD’ye saldırmadığı için de meşru müdafaa bir faktör değil” şeklinde konuştu

Putin, ABD Kongresi ve Senatosu’nun Suriye’ye yapılacak saldırıyı haklı göstermeye çalıştığını ifade etti.

Kaynak: İHA