Afyonkarahisar'daki Mühimmat Deposundaki Patlama

AFYONKARAHİSAR - DENİZ AÇIK - Afyonkarahisar'da meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı askeri mühimmat deposundaki patlamanın üzerinden bir yıl geçti.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 5 Eylül'de Ataköy'deki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda, patlama oldu.

Patlamanın ardından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, bölgede incelemelerde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu telefonla arayıp Ataköy Kışlacık mevkisinde el bombalarının bulunduğu bir cephanelikteki patlamaya ilişkin bilgi aldı.

-Bölgeye kan takviyesi

Patlama haberinin alınmasının ardından Türk Kızılayı Afyonkarahisar Kan Merkezi'nden 50 ünite kan, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne ulaştırıldı. Takviye amacıyla Bursa Kan Merkezi'nden 100 ünite kan kente ulaştırıldı. Çevre illerden çok sayıda ambulans ve sağlık ekibiyle Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi timleri olay yerine sevk edildi.

Patlamanın yaşandığı kışlanın önünde toplanan asker yakınları, yetkililerden bilgi almaya çalıştı.

Afyonkarahisar'daki askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlama nedeniyle UMKE tarafından bir ilköğretim okulu bahçesine, kışlada bulunan askerlerin yakınları ve olaydan etkilenen vatandaşlar için 30 kişilik sahra çadırı kuruldu.

Afyonkarahisar Belediyesi kışla önünde bekleyen ve görev yapan personele çorba ve ekmek ikramında bulundu. Olaydan sonra polis, gece boyunca kentte geniş güvenlik önlemleri aldı.

-Uzman ekipler inceleme yaptı

Patlamanın meydana geldiği askeri tesiste çevreye mühimmat saçılması nedeniyle gece boyunca hazırda bekleyen ekipler, günün ilk ışıklarıyla birlikte Kışlacık mevki ile Ataköy arasındaki cephanelik bölgesinde incelemelerine başladı.

Askeri yetkililer ve güvenlik görevlileri, olay yeri çevresinde geniş güvenlik önlemi alarak, sivillerin bölgeye yaklaşmasını engelledi, tesislere gidilen yol da sivil araç trafiğine kapatıldı.

-Genelkurmay Başkanlığından açıklama

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, 5 Eylül 2012 tarihinde saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar'da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda, el bombalarının depolandığı cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldiği patlama sonucunda, 25 askeri personelin şehit olduğu, 4 askeri personelin de hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, patlamaya bölgede inceleme yapıp yetkililerden bilgi aldı.

Vatandaşlar, kışla dışına dağılan el bombaları konusunda uyarıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hastanedeki

yaralıları ziyaret etti.

-Şehit olan ve yaralanan askerlerin kimlikleri belirlendi

Afyonkarahisar'da mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan ve yaralanan askerlerin kimlikleri belirlendi. Şehit olan askerlerin, cenazeleri Ankara Adli Tıp Kurumu'na teslim edildi.

-Polisten, uyarılar içeren el ilanı

Afyonkarahisar'da patlamanın olduğu kışla yakınındaki camide polis ekipleri, vatandaşlara çevreye dağılan bombalara karşı dikkatli olunması yönünde el ilanları dağıttı.

Cami imamı da cuma hutbede aynı konuda uyarılarda bulundu.

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'den inceleme

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, patlamanın ardından olay yerinden incelemelerde bulunmak kente geldi.

Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda incelemelerde bulunan Orgeneral Özel, önce Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu ardından da Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde yaralı askerleri ziyaret edip aynı gün hava yoluyla kentten ayrıldı.

-Soruşturma başlatıldı

Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamayla ilgili 500'üncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı 4'üncü Mühimmat Bölge Komutanı Kıdemli Albay Veysel Özbay, Bölük Komutanı Binbaşı Ali Duran ile Üsteğmen Tuncay Aydın, ​Eskişehir'deki 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne sevk edildi.

Özbay, "taksirle ölüme neden olmak'' suçundan tutuklandı. Duran ve Aydın'ın tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

-Serbest bırakılan iki subay savcının itirazı üzerine tutuklandı

Patlamaya ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra mahkemece serbest bırakılan Duran ve Aydın savcının itirazı üzerine daha sonra tutuklandı.

-Belediye Meclisi, şehit astsubay ve uzman çavuşun isimleri sokaklara verdi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi, patlamada yaşamını yitiren Astsubay Kıdemli Başçavuş Bedri Nayim, Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Düger, uzman çavuşlar Hüseyin Apaydın ve Cüneyt Akkuş'un isimlerinin, ilde ikamet ettikleri sokaklara verdi.

-Şehitler, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alındı

Bakanlar Kurulu'nun 6 Mayıs 2013'teki toplantısında alınan karar sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Afyonkarahisar'da cephanelikte meydana gelen patlama sonucu 25 askerin şehit olması ve bu tür olaylarda vefat edenlerin de Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirileceği, terör şehidi sayılacağı ve mevcut yasal düzenlemeler içinde ailelere hangi imkanlar sağlanıyorsa bunların onlar için de geçerli olacağını söyledi.

-İlk duruşma yapıldı

Patlamaya ilişkin davanın ilk duruşması, 18 Haziran'da Eskişehir'de başladı.

Askeri Savcının iddianameyi okuduğu sırada bazı şehit yakınlarının söz konusu ifadeler karşısında fenalaştığı görüldü.

İstif işlemlerinin yapıldığı sırada patlamanın olduğu, ilk patlamanın etkisiyle şok dalgaları, basınç ve hararetin tetiklemesiyle de kütle halinde patlamanın meydana geldiği, bu sırada personelin tamamının cephanelikte bulunduğu kaydedilen raporda, 150 ton el bombasının patladığı, bunun üzerine 13 milyon 594 bin 114 liralık maddi hasarın meydana geldiği belirtildi.

-Sanık savunmaları

Avukatlarının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmalarına başlanan sanıklar Albay Veysel Özbay, Bölük Komutanı Binbaşı Ali Duran ile Üsteğmen Tuncay Aydın savunmaların yaptı.

-Mahkeme heyetinin davadan çekilmesi istendi

Şehit Piyade Er Onur Fikret Dülger'in babası Zekai Fırat Dülger, mahkeme heyetinin taraflı olduğunu iddia ederek, bu sebeple heyetin davadan çekilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda "mahkeme heyeti" olarak reddine cevaz verilmediğinden talebi olumsuz karşıladı.

-Sanık 3 subayın tutuklu yargılanmaları istemi reddedildi

Patlamayla ilgili davanın duruşmasında tutuksuz yargılanan 3 sanık subayın tutuklu yargılanmaları talebi "sanıkların kaçma ve delilleri karartma şüphesinin olmadığı" gerekçesiyle reddedildi.

Heyet, sanık avukatlarının gerekçelerini kabul ederek duruşmayı 31 Temmuz'a erteledi.

-İkinci duruşmada reddi hakim talebi

Patlamaya ilişkin davanın ikinci duruşmasında sanık avukatları, reddi hakim talebinde bulundu. Reddi hakim talebini değerlendirmek için yeni mahkeme heyeti oluşturuldu. Usule göre reddi hakim talebini kararlaştırmak için kurulan yeni heyetin başkanı, izinsiz konuşulmaması gerektiği yönünde uyarıda bulunarak, aksi davranan kişileri salondan çıkartabileceğini söylemesi üzerine şehit aileleri, heyete pet şişe fırlattı.

Daha sonra reddi hakim talebi reddedildi. Bunun üzerine Eskişehir 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi heyeti, davadan çekildi.

Çekilme kararı ve dava dosyası, Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderildi. Çekilme kararı doğru bulunmazsa duruşma, 8 Ekim 2013'te yine 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülmeye devam edilecek.

Kaynak: AA