Sudan'da Akaryakıt Protestoları

Sudan İçişleri Bakanı İbrahim Mahmud Hamid, akaryakıt fiyatlarında devlet desteğinin kaldırılmasının ardından ülke genelinde düzenlenen gösterilerde 34 kişinin öldüğünü, 700 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Hamid, başkent Hartum'da düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı verilerine ve polis raporlarına göre, son günlerde düzenlenen protestolar sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının 34 olduğunu söyledi.

Gösteriler sırasında 40 benzin istasyonu, 4 polis merkezi, 19 güvenlik noktası ile 18 yolcu otobüsünün yakıldığını ve 104 otobüsün ise hasar gördüğünü aktaran Hamid, şiddet eylemlerine karıştıkları belirlenen 700 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

-Dış güçler iddiası-

İçişleri Bakanı Hamid, "Bazı dış güçlerin, düzenlenen gösterileri siyasi amaçlarına alet etmek için çabaladığını" ileri sürdü.

Hartum Valisi Abdurrahman Hıdır da güvenlik güçlerinin farklı bölgelerde gömülü sillahlar bulduğunu ve bazı göstericilerin polis merkezlerinden silah kaçırdığını dile getirdi.

Sudan hükümetinin akaryakıt fiyatlarındaki sübvansiyonu kaldırmasına tepki gösteren halk, 22 Eylül'den bu yana kararı protesto ediyor.

Kaynak: AA