Dinar Depreminin 18. Yılı

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar'ın büyük bir bölümü ile Dinar'ın, 1. derece tehlikeli deprem bölgesi üzerinde bulunduğunu, bunun için tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Buldan, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ekim 1995'te Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremle, 94 kişinin hayatını kaybedettiğini, 250'ye yakın kişinin de yaralandığını hatırlattı.

Meydana gelen depremde binalardan 4 bin 387'sinde ağır hasar, 2 bin 876'sında orta hasar ve 6 bin 126'sında da az hasar meydana geldiğini anımsatan Buldan, depremin açtığı manevi yaralar sonucu yaşanan üzüntüler, acılar ve hayatını kaybedenlerin unutulmadığını ifade etti.

Yaşanan son Van depreminde insanı, deprem değil, yanlış yapılaşma, bilgisizlik ve binanın öldürdüğünün görüldüğünü belirten Buldan, açıklamasında şunları kaydetti:

"Depremin hasarlarını felaketten sonra sergilediğimiz dayanışma gibi depremden önce alacağımız önlemlerle azaltabileceğimizi hiçbir zaman unutmamalıyız. Afyonkarahisar'ın büyük bir bölümü ve Dinar 1. derece tehlikeli deprem bölgesi üzerinde bulunmaktadır. Bunun için deprem gerçeği ile yaşamak, geçmişteki acılarımızdan ders çıkarmak, yeni acıların yaşanmaması için bu gerçeği göz önünde tutarak, yasal, idari ve uygulamaya dönük kararları ve tedbirleri almak devlet ve toplumun en büyük sorumluluğudur."

Kaynak: AA