Dinar Depreminin 18. Yıldönümü

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan'dan açıklama...

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 1 Ekim 1995 tarihinde Dinar ilçesinde meydana gelen 94 kişinin hayatını kaybettiği depremin yıldönümünde yaptığı açıklamada, “Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz” dedi.

1995 yılında 94 kişinin hayatını kaybettiği, 250’ye yakın kişinin yaralandığı 6.1 şiddetindeki depremin üzerinden 18 yıl geçtiğini hatırlatan Buldan, depremde ayrıca 4 bin 387 binada ağır hasar, 2 bin 876 binada orta hasar ve 6 bin 126 binada az hasar meydana geldiğini söyledi.

Depremde meydana gelen maddi hasarların ‘7269 sayılı Afet Kanunu’ kapsamında giderildiğini ancak açtığı manevi yaralar sonucu yaşanan üzüntülerin, acıların ve hayatını kaybedenlerin unutulmadığını dile getiren Buldan, “Yaşanan son Van depreminde bir kez daha görüldü ki insanı deprem değil, yanlış yapılaşma, bilgisizlik ve bina öldürmektedir. Depremin hasarlarını felaketten sonra sergilediğimiz dayanışma gibi depremden önce alacağımız önlemlerle azaltabileceğimizi hiçbir zaman unutmamalıyız. Kentimizin büyük bir bölümü ve Dinar ilçemiz 1. derece tehlikeli deprem bölgesi üzerinde bulunmaktadır. Bunun için deprem gerçeği ile yaşamak, geçmişteki acılarımızdan ders çıkarmak yeni acıların yaşanmaması için bu gerçeği göz önünde tutarak, yasal, idari ve uygulamaya dönük kararları ve tedbirleri almak devlet ve toplumun en büyük sorumluluğudur. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz. 1 Ekim Dinar depreminin yıldönümü vesilesiyle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyor, milletimizin ve tüm insanlığın bir daha böyle acılar yaşamamasını yüce Allah’tan diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA