Çin Heyeti Manisa'da

Çin Halk Cumhuriyeti Guangdong Eyaleti Huizhou Şehri Belediye Başkan Yardımcısı Wang Sheng ile Manisa Valisi Abdurrahman Savaş arasında, dostluk ilişkisinin ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla "mutabakat anlaşması" imzalandı.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, Çin Komünist Partisi Huizhou Belediye Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Chen Yiwei, Huizhou Şehri Belediye Başkan Yardımcısı Wang Sheng, çok sayıda bürokrat ve işadamından oluşan heyet, Manisa'ya geldi.

Valilik önünde halk oyunları ekibinin gösterisiyle karşılanan heyet, daha sonra Vali Abdurrahman Savaş'ı makamında ziyaret etti. Heyete Manisa hakkında bilgi veren Vali Savaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Manisa'ya iş birliktelikleri için geldiklerini kaydeden Chen Yiwei, Manisa ile Huizhou şehrinin birçok ortak yönünün bulunduğunu söyledi.

Manisa'nın kültürel, ekonomik alanlarındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini bildiren Yiwei, "Türkiye'ye ziyaretimizde ikili işbirliklerimizin biraz daha ileriye adım atmasını umuyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için önemli adımlar atıyoruz. Beklentimiz Türkiye'deki şirketlerin Çin'e gidip yatırım yapması bizimde Türkiye'ye gelip yatırım yapmayı umuyoruz. Bizim hangi alanlara yatırım yapabileceğimiz konusunda genel bir araştırma yapmamız lazım" diye konuşu.

-"Masina OSB, Çinli yatırımcı için 'en iyi 10 sanayi bölgesi' arasında"

Ziyaretin ardından heyet, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ne geçti. OSB Müdürü Funda Karaboran, sanayi bölgesiyle ilgili sunum yaptı.

Vali Savaş, burada yaptığı konuşmada, ülke ve şirketlerin iş ve güç birliği yapmalarının, birlikte kazanmalarının yükselen bir değer olarak kendini gösterdiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye'nin önünde, büyük yatırım ve işbirliği fırsatları mevcut. Çinli yatırımcılar için, Avrupa başta olmak üzere Afrika ve Avrasya pazarlarına ulaşmada Türkiye en uygun yatırım alanıdır. Ülkemizin, Çin'le birlikte, ekonomik sosyal ve kültürel alanda yapacakları güzel ve değerli işbirliği imkanlarının olduğuna inanıyorum. Çinli yatırımcılar için dünya çapındaki en uygun sanayi bölgeleri ve kentleriyle ilgili 2007 yılında yapılan araştırmada, Manisa OSB 'en iyi 10 sanayi bölgesi' arasında gösterilmiştir. Bu ziyaretin ekonomik ve ticari ilişkilerimizin güçlenmesine, yeni yatırımlara, sosyal ve kültürel dostluk köprüleri kurulmasına güzel bir başlangıç olmasını temenni ediyorum."

Chen Yiwei ise ikili dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi için mutabakat anlaşması imzalamak istediklerini söyledi.

Huizhou önemli bir sanayi şehri olduğunu, iki kent arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına mutabakat anlaşması imzalamak için Manisa'ya geldiklerini belirten Yiwie, şunları kaydetti:

"Küreselleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Ülkeler arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi olmazsa olmazlardandır. Çin'in büyüyüp gelişmesinde izlediği dışa açılma politikası büyük önem taşıdı. Biz bu şekilde kalkınabildik. Huizhou, yabancıların ilgisini çeken gelişmesini sağlayan bir bölgedir. Dış ihracat ve ithalatta çok başarılıyız. Önemli bir dışa açılma siyasetimiz var. Bugün karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için ön adım atılmasını umuyorum."

Yapılan konuşmaların ardından Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ile Çin Halk Cumhuriyeti Guangdong Eyaleti Huizhou Şehri Belediye Başkan Yardımcısı Wang Sheng arasında dostluk ilişkisi ve işbirliğinin geliştirilmesine yönelik "mutabakat anlaşması" imzalandı.

Heyet, daha sonra Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ni gezdi, fabrika yetkilileriyle görüştü.

Kaynak: AA