Bal Üretiminde Barkod Uygulaması Başladı

Bal üretiminde ülkemizin önde gelen illeri arasında yer alan Erzincan’da da barkod uygulaması Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından başlatıldı.

Bal Üretiminde Barkod Uygulaması Başladı
Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nusret Yalçınkaya, barkod uygulaması ile kaçak ve sahte bal üretiminin önüne geçilebileceğini söyledi.

Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nusret Yalçınkaya, arıcılık sektörünü Erzincan’da daha ileri noktalara taşımak istediklerini ancak sahte ve kaçak bal üretiminin sektöre büyük zararlar verdiğini kaydetti.

Yalçınkaya, açıklamasında; “Erzincan ilimizde arıcılık önemli bir sektör halini almaktadır. Arı yetiştiricileri birliğimize kayıtlı 778 üyemizle 80|000 koloniye bakılmaktadır. 1400 ton civarında bal üretimi yapılmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da vermiş olduğu desteklemeler ve sağlamış olduğu kredi imkânları ile arıcımızın da gayreti ile daha da ileri seviyelere ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Üreticimizin muzdarip olduğu tüketicimizin aldatıldığı önemli konulardan biri günümüzde bir hayli çoğalmış olan sahte bal üreticileridir. Bunun önüne geçebilmek amacı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üst birliğimizin çalışmaları sonucunda barkot sistemi uygulamasına geçilmiş bulunmaktadır. 1 Ocak 2013 tarihi itibari ile tamamen yürürlüğe giren barkot sistemi uygulaması üretilmiş olan balların teneke ve çerçeve üzerine üreticinin işletme numaralarının yapıştırılmış olması zorunlu hale geldi. Bu barkotların üretim izni bakanlığımız ile yapılan yazışmalar sonucu üst birliğimize verilmiştir. Barkotlarda il ve ilçeler bazında şifrelenerek ve kesinlikle tek kullanımlık olarak hazırlanmıştır. Bal üretildiği andan itibaren üzerinde işletme numarası olan barkotların çerçeve üzerine yapıştırılacağı için tüketici tükettiği balın hangi ile ve ilçeye hatta kime ait olduğunu öğrenebilecek barkotlar kişiye özel ve kovan başına belirli bir sayıda verildiği için kaçak ve sahte balında önüne geçilebilineceğini ümit ediyoruz. Bunun için bal tebliğine uygun bal üreten yetiştiricilerimiz özenle üretmiş olduğu balların üzerine barkot yapıştırmalarını istiyoruz. Değerli tüketicilerimizin de bal alırken almış oldukları çerçevelerin üzerinde üreticiye ait işletme numaralarının varlığına dikkat etmelerini işletme numaraları yok ise kaçak ve sahte olabileceği değilse de balın kalite yönüyle olumsuz bir durum yaşanırsa muhatap bulabilmesi veya memnuniyet konusunda üreticiye teşekkür edebilmek için barkotsuz bal almamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA