Grip Aşısı, Kalp Krizi Riskini Azaltıyor

KASTAMONU - Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun Duman, grip aşısının 40 yaş üzeri kişilerde kalp krizi riskini yüzde 45 azalttığını bildirdi.

Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avustralya'da yapılan bilimsel araştırmalara, grip salgını döneminde kalp krizi riski tanısı olan 40 yaş üstü 275, kriz geçirmeyen 284 hastanın dahil edildiğini belirtti.

Çalışmalarda hastalara çeşitli testlerin yapıldığını aktaran Duman, araştırmaların başında hastaların boğaz-burun bölgelerinden sürüntü ve kan örnekleri alındığını söyledi.

Duman, birkaç hafta bu işlemler tekrarlanarak, hastalardaki grip tanısı doğrulandığını ifade ederek, çalışmaya alınan hastaların yüzde 50'sinin 1 yıl içinde grip atağı geçirdiğinin belirlendiğini aktardı.

Daha öncekilerde olduğu gibi bu araştırmalarda da grip salgını döneminde kalp krizi riskinin arttığı gözlendiğini vurgulayan Duman, şöyle konuştu:

"Çalışmaya alınan ve kalp krizi geçirmeyen 284 hastanın yüzde 65'nin son 1 yıl içinde grip aşısı yaptırdığı, kalp krizi geçiren 275 hastanın da yalnızca yüzde 33.5'nin son 1 yıl içinde grip aşısı yaptırdığı saptanmış. Araştırma, grip aşısının kalp krizinin gelişme riskini yüzde 45 oranında azalttığını göstermiştir."

Araştırmalarla grip aşısının öneminin gün yüzüne çıkardığını dile getiren Duman, kalp krizi gelişme riski olan kişilerde, grip aşısının potansiyel olarak koruyucu etkisinin olabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA