- Ekonomist Anadolu 500 Listesi

Ekonomist'in, Anadolu'nun büyük sanayi kuruluşlarını belirlemek amacıyla 10 yıldan beri düzenlediği Anadolu 500'e giren firmalar açıklandı.

Sanko Holding'ten yapılan açıklamada, değerlendirme, İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illere yönelik ve 2012 yılı üretimden net satışlar baz alınarak gerçekleştirildi.

Sanko Holding, 7 şirketiyle listede en çok şirketi bulunan gruplardan oldu. Sanko Tekstil 11, Sanko Enerji 33, Sanko Pazarlama 39, Sanko Dış Ticaret 42, Çimko Çimento 70, Süper Film Ambalaj 87, Avnet Teknoloji 227. sırada yer aldı.

Anadolu 500'de, cirosunu en çok artıran şirket kategorisinde, ilk 20 arasında Sanko'nun iki şirketi bulunuyor. Anadolu'nun en hızlı büyüyen 20 şirketi arasında, cirosunu 2011'e göre yüzde 393,4 oranında artıran Sanko Enerji ikinci, yüzde 59,9 artış sağlayan Avnet Teknoloji ise dokuzuncu sırada yer aldı. Sanko Enerji, 2011'e göre istihdamını en çok artıran 20 şirket arasında ise 14. sırada bulunuyor.

Sektörel değerlendirmede ise ambalajda Süper Film ikinci, bilişimde Avnet Teknoloji birinci, çimentoda Çimko Çimento, enerjide Sanko Enerji üçüncü, tekstilde Sanko Tekstil birinci, Sanko Pazarlama dördüncü, ticaret-hizmet sektöründe ise Sanko Dış Ticaret üçüncü oldu. Bu arada, 104 şirket ile ilk sırada yer alan Bursa'yı, 64 şirket ile Gaziantep izliyor. Gaziantep'ten listede geçen yıl 56 şirket yer almıştı.

Gaziantep firmalarından Sayınlar Gıda ihracatını en çok artıran 20 şirket arasında birinci sırada yer alırken, istihdamını en çok artıran şirketler arasında ise yedinci sıradan listeye girdi.

-Sanko Holding

Temeli 1904 yılında dokumacılıkla atılan Sanko Holding, bugün tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, bilişim, finans, AVM, sağlık, gıda, gayrimenkul ve eğitim sektörlerinde yaklaşık 14 bin kişinin istihdam edildiği büyüklüğe erişti.

Kaynak: AA