Bulgaristan - Türkiye İpa Sınır Ötesi İşbirliği Programı

Türkiye IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında düzenlenen etkinlikte, Türkiye ve Bulgaristan'ın yöresel yiyecekleri tanıtıldı.

Kentteki bir restoranda düzenlenen etkinlikte, Bulgaristanlı üreticiler, yörelerine özgü bal, peynir, bitki çayları, baharatlar, pasta, helva ve şarap çeşitleri ile ördek ciğerinden yapılan yiyecekleri sergiledi. Edirneli üreticiler ise Keşan satır et, kallavi, Kavala kurabiyesi, badem ezmesi ve devai misk helvasını, Bulgaristanlı misafirlere tanıttı.

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliğin temel amacının Bulgaristan ve Türkiye tarafındaki ekonomisi yüksek olan ürünleri tanıtmak olduğunu söyledi.

Her iki ülkenin oda başkanları ve üreticilerinin AB IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında düzenlenen gıda fuarında yer aldığını ifade eden İnağ, "Proje üreticilere yönelik. Öncelikle bu işi yapan ticaret adamlarımızın ithalat ve ihracata yönelik eğitimini sağlamayı amaçlıyoruz. Bulgar ve Türk tarafından eğitimler için iki danışman projeye ilişkin bilgi veriyor iş adamlarına. Biz burada bize özgü reçel, bal ve tatlıların tanıtımını yapıyoruz. Proje ile iki ülke arasında, bu işin ticaretini yapan kişiler arasında iletişimi sağlıyoruz" diye konuştu.

Bulgaristan Temsilcisi Desislava Doncheva da yaklaşık 10 yıldır projelere ilişkin uluslararası etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Program kapsamında düzenlenen fuar ve benzeri etkinlikler ile ülkeler arasındaki iletişimi artırmayı planladıklarını anlatan Doncheva, "Fuar ile daha fazla ticari ilişkiler ve sınır ötesi bölgesinde daha iyi ekonomik kalkınma olacağına inanıyorum. Gıda sektöründen katılımcılar, deneyimlerini paylaşacaklar, uygulamalarını gösterip fikir alışverişinde bulunacaklar. Bu etkinlikler ile sağlanacak iletişim olanakları ile gelecekte önemli ortaklıklar kurulabilir" ifadelerini kullandı.

Etkinliğe, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, AB IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı temsilcileri, Bulgaristan ve Türkiye'den üreticiler katıldı.

Kaynak: AA