Ulucanlar Cezaevi Müzesi Resmen Açıldı

1925 yılında İçişleri Bakanlığı’nca “Umumi Hapishane” olarak inşa edilen, 2006 yılında kapatılan, 2009 yılında ise, Altındağ Belediyesi tarafından restore edilerek müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi’nin resmi açılışı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in katılımı ile gerçekleşti.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Resmen Açıldı
Açık kaldığı 81 yıl boyunca siyasetçilerin, yazarların, şairlerin, sinemacıların kaldığı Ulucanlar Cezaevi, açılış töreninde coşkulu bir kalabalığa ev sahipliği yaptı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin ev sahipliğinde gerçekleşen törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanı sıra Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Ankara milletvekilleri Tülay Selamoğlu ve Seyit Sertçelik, AK Parti Sinop milletvekili Mehmet Ersoy, AK Parti İl ve İlçe Başkanları ile teşkilat üyeleri, Altındağ Kaymakamı Ali Fuat Türkel, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BAŞKAN TİRYAKİ: “TOPLUMSAL HAFIZAMIZIN GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞ BAŞARDIK”
Açılış töreninde yaptığı konuşmada Ulucanlar Cezaevi Müzesi gibi toplumsal hafıza müzelerinin dünyada pek çok örneği bulunduğuna ancak Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkati çeken Başkan Tiryaki, “Koğuşlarıyla, avlularıyla, darağacıyla, kültür ve sanat salonlarıyla komple bir tesisi ayağa kaldırıp Ankara’ya kazandırdık. Toplumsal hafızamızın gelecek kuşaklara aktarılması adına çok önemli bir iş başardığımıza inanıyorum. Restorasyon sürecine destek olan ve emek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

“TÜRKİYE’NİN YÜZÜNÜ AĞARTAN BİR DÖNÜŞÜM PROJESİ”
Türkiye’nin yüzünü ağartan bir dönüşüm projesinin ortaya çıktığını söyleyen Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ise “Başkan Veysel Tiryaki’nin çalışkan, gayretli, her adımı dikkatle takip eden, coşkulu çalışmalarına ben de şahit oldum. Kendisini bütün yüreğimle tebrik ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE’DE NE YAŞANDIYSA HEPSİNİN İZLERİNİ BURADA BULABİLİRSİNİZ”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin sıradan bir mekan olmadığına dikkati çekti. Türkiye tarihinde ne yaşandıysa, hangi acılar çekildiyse hepsinin izlerinin burada bulunabileceğini belirten Çiçek “Buradaki tarih Türkiye tarihidir. Burada yaşananları iyi anlayabilirsek Türkiye tarihini de doğru anlayabiliriz.” dedi.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’yi başarılı çalışmalarından dolayı tebrik eden Çiçek, Türkiye’deki her cezaevinin fikirlere, dostluğa ve kardeşliğe ev sahipliği yapan mekanlara dönüşmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve davetliler, Ulucanlar Cezaevi Müzesi ile Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür ve Sanat Merkezi’ni gezdi

Kaynak: İHA