Tbmm Başkanı Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birlik ve beraberliğe giden yolun sağduyudan, uzlaşmadan, oturup, konuşmaktan geçtiğini belirterek, "Başka türlü yol ve yöntemler çıkmaz sokaktır" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası'nın meslekte 45 yılını dolduranlar için düzenlediği ödül töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Meclisin 1 Ekim'deki açılışından önce sağduyu çağrıları yaptığının hatırlatılması üzerine Çiçek, konuya ilişkin daha önce de çağrılarda bulunduğunu, bunun konjonktürel olmadığını söyledi.

"Başı dik, güçlü ve beraber yaşanacaksa bu çağrının her gün, her zaman hatırlanması gerekir" diyen Çiçek, "Özellikle çevremizde olup bitenler, dış dünyada olup bitenler, bunların Türkiye ile ilgisini daha yakınen tespit ettiğimizde birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Birlik ve ve beraberliğe giden yol da sağduyudan geçer. Uzlaşmadan geçer, oturup konuşmaktan geçer. Başka türlü yol ve yöntemler çıkmaz sokaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Çiçek, herkesin düşüncesini, kanaatlerini, beğenilerini söyleyebileceğini ve icap ederse protestosunu da yapabileceğini belirterek, sözleri şöyle sürdürdü:

"Ama bunu yaparken kanunların dışına çıkmayacak, bu bir. İkincisi en evvel kuralı koyanlar çıkmayacak. Biz hem kuralı koyar, o kuralın dışına kendimiz çıkarsak o da yakışık almaz, doğru da olmaz. Üçüncüsü, protesto yaparken, fikirlerimizi düşüncelerimizi söylerken, hiçbir zaman cebir ve şiddete itibar etmeyeceğiz. Bunun arkasında olmayacağız. Cebir ve şiddet söz konusu olduysa bunun karşısında amalı, fakatlı bunları mazur gören tavırlardan da kaçınacağız ki bu memlekette huzur olsun, güzellikler olsun. Onun için eğer bütün bunlarla beraber oluyorsa bir anlam ifade eder. Değilse hoş bir sada olarak söylem olarak söyleriz. Geçer gider. Onun için burada herkese görev düşer. En başta siyasetçiler olarak toplumun önünde olan başkalarına, neticede hepinize ve hepimize görev düşer."

-"Sinek pis değil, mide bulandırır"

Çiçek, TBMM'de kamera sistemlerinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine gelen her şikayeti havale ettiklerini aktardı. Bu konularda hassas olduklarına işaret eden Çiçek, "Onun için bir yanlışlık varsa netice itibarı ile sonucunu yargıda bilir, hep beraber biliriz" dedi.

"Sinek pis değil, mide bulandırır" diyen Çiçek, konuya ilişkin üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydetti.

Çiçek, taraftar gruplarına yönelik operasyon yapıldığının anımsatılması üzerine "Bu gerginlik sıkıntılar, giderek kardeşliğin dostluğun en güzel örneklerinin sergilenmesi gereken statlarda yaşanıyorsa buna oturup bakmak lazım. Hepimizi üzecek olaylar gelişebilir. Onun için tedbiri baştan almak gerekir. Herkes eline, diline, beline sahip olsun" ifadesini kullandı.

Meclis açıldığı zaman en önemli gündem maddesinin tezkere olacağının söylenmesi üzerine, daha kendilerine tezkere gelmediğini belirtti.

Gelmeyen tezkere hakkında yorum yapmanın doğru olmayacağına dikkati çeken Çiçek, "Hükümet neyi, nasıl takdir eder, gelecek mi gelmeyecek mi bilmiyorum" dedi.

Konuya ilişkin ayaküstü alınan cevaplarla Türkiye'nin meşgul edildiğinin altını çizen Çiçek, "Hatırlıyorsanız hemencecik koalisyon güçleri kuruldu. Ertesi sabah da Suriye'ye müdahale yapılacak. Ben o zaman dedim ki 'Gerçekten böyle bir müdahale var mı? Varsa kimlerle olacak. O beyanlarıma bakın. Şimdi siz mi haklı çıktınız, ben mi haklı çıktım? Onun için bir iş olmadan, olup olacakmış gibi soru sorup vatandaşı meşgul etmeyelim. Kamuoyunu bu anlamsız tartışmalarla vakit geçirmeyelim. Eğer Hükümet böyle bir ihtiyaç duyuyorsa bunu tezkere olarak gönderir. Biz de bunu sizlerle paylaşırız. Bize gelmiş bir tezkere yok" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA