Ekonomi Bakanı Çağlayan'dan Açıklama

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, özel sektörün taleplerini karşılamak adına Bakanlık koordinasyonunda bir yatırım ortamı mevzuat paketi hazırlayacaklarını bildirdi.

Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

ABD ve Avrupa Birliği arasında müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasının olası etkileri ile ilgili birçok şey söylendiğini dile getiren Çağlayan, anlaşma imzalanmadan etkileri bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Yatırım ortamının iyileştirilme konusunda yapılan çalışmalar hakkında da konuşan Çağlayan, yatırım ortamının kalitesinin en iyi şekilde artırılması gereken bir dönemden geçildiğini kaydetti.

Özel sektör temsilcilerinin kendilerini ilgilendiren konularda mevzuat değişikliği taleplerini her fırsatta ilettiklerini belirten Çağlayan, süreci çabuklaştıracak çalışmaları yapmanın kendileri açısından önemine işaret etti.

-"ÇED raporu beklenmeden faaliyetlere başlanabilecek"

Madencilik konusunda mevzuat değişikliği yapılacağını bildiren Çağlayan, yapılması düşünülen düzenlemenin firmaların Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu beklenmeden faaliyetlere başlanmasına imkan tanıyacağını ifade etti.

Adalet Bakanlığının düzenlemelerinin de önemli olduğunu anlatan Çağlayan, "İstanbul Tahkim Merkezi oluşturulması tasarısı şu anda parlamentoda. Yıl sonuna kadar bu tasarının yasalaştırılması konusunda mutabakat sağladık" dedi.

Özel sektörün Maliye Bakanlığının alanına giren damga ve harçlar kanunu konusunda bazı hükümlerin gözden geçirilmesini istediğini dile getiren Çağlayan, özel sektörün birçok talebinin karşılığını bulduğunu söyledi.

-Yatırım ortamı paketi hazırlığı

Demiryollarının tüm Türkiye'deki OSB'lere ulaştırılması konusunda çalışmalarının olduğunu belirten Çağlayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının konuyla ilgili master planı hazırlama çalışmaları yürüttüğünü ifade etti.

Yatırım ortamı ile ilgili bir mevzuat paketi hazırlanacağını bildiren Çağlayan, "Bu noktada, çeşitli bakanlıkların kendi kanunlarında düzenleme yapması zaman alacağından Bakanlığımız koordinasyonunda bir yatırım ortamı mevzuat paketi hazırlayacağız. Bir torba kanun hazırlığına başlıyoruz" diye konuştu.

Çağlayan, bu yıl sonuna kadar düzenlemeleri bitirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA