Davutoğlu'nun New York Temasları

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM 68. Dönem açılış haftası çerçevesindeki ikili görüşmelerinde New York'ta, eski BM Genel Kurulu Başkanı Vuk Jeremic, Sudan, Güney Afrika ve Brezilya Dışişleri Bakanları ile bir araya geldi.

Eski BM Genel Kurulu Başkanı Vuk Jeremic'in, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu başarılı geçen Genel Kurul Bakanlığından dolayı tekbrik ettiği bildirildi.

Dışişleri sözcülüğü tarafından yapılan bildiriye göre, Jeremic ile Davutoğlu arasında geçen ikili görüşmede, BM gündemindeki çeşilti konularla birlikte, Balkanlar ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

THY'den Hartum ve Juba'ya ''Barış uçuşu''

Sudan Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Karti ile görüşme gerçekleştiren Davutoğlu, Sudanlı Bakandan Sudan-Güney Sudan ilişkileri hakkında bilgi aldı. Bu konuda yapılan görüş alışverişinde Davutoğlu, THY'nin aynı seferde Hartum ve Juba'ya yapmayı öngördüğü ve "barış uçuşu" olarak adlandırılan seferlerin yakında başlayacağını belirtti.

Sudanlı Bakan ayrıca ülkesindeki son günlerde başlayan ekonomik tedbirlere yönelik gösteriler hakkında bilgi vererek, Sudan ekonomisini iyileştirmek için gösterdikleri çabalar çerçevesinde Türkiye ile ilişkilere ve Türk yatırımcıların Sudan'daki faaliyetlerine büyük önem verdiklerini söyledi.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana-Mashabane ile de bir görüşme gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Güney Afrikalı meslektaşıyla ikili ilişkilerin yanısıra küresel yönetişim yapılarının reform edilmesi ihtiyacı ve bu kapsamda BMGK reform konularını ele aldı.

İki Bakan da bölgesinde ve ötesinde giderek artan şekilde etkinlik gösteren ve bir çok uluslararası meselede benzer görüşlere sahip olan Türkiye ile Güney Afrika'nın bu konularda daha yakın eşgüdüm ve işbirliği içinde olması konusunda mutabık kaldı.

Türkiye'nin özellikle Somali'deki yardım faaliyetlerini yakından izlediklerini ve takdir ettiklerini, bu çerçevede Somali'de istikrarın tesisinden rahatsızlık duyan El Shabab'ın bu ülkede niye Türk çıkarlarını hedef aldığını da gayet iyi anlayabildiklerini belirten Güney Afrikalı Bakan, en kısa zamanda Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini ifade etti.

İkili görüşmede ayrıca Suriye ve Mısır'daki gelişmelere de değinildi.

-Brezilya görüşmesinde İran nükleer programı anlaşmasına atıf

Davutoğlu, son olarak Brezilya Dışişleri Bakanı Luiz Alberto Figueiredo ile yaptığı görüşmede, Brezilyalı muhatabını yeni görevinden dolayı tebrik etti.

İki Bakan, uluslararası alanda iki yükselen güç konumundaki Türkiye ile Brezilya'nın geçmişte olduğu gibi ileriki dönemde de uluslararası meselelere ilişkin olarak yakın işbirliğine devam etmesi konusunda mutabık kaldı. Bakanlar bu çerçevede, 2010 yılı mayıs ayında Türkiye ile Brezilya'nın İran'ın nükleer programına ilişkin olarak sağladığı anlaşmanın bugün gelinen aşamada kaçırılmış bir fırsat olarak görüldüğünü ve sırf bu anlaşmanın dahi Türkiye ile Brezilya'nın ortak yapıcı gücünü ortaya koyduğunu ifade etti.

Oldukça pozitif geçen ikili görüşmede Suriye ve Mısır ile ilgili sorunlar da ele alındı.

Geçen ayın sonunda, Brezilya Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Antonio Patriota, Bolivya ile yaşanan diplomatik kriz dolayısıyla görevinden istifa etmek durumunda kalmış ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, boşalan dışişleri koltuğuna Brezilya'nın BM Temsilcisi Luiz Alberto Figueiredo'yu atamıştı.

Kaynak: AA