Ge İle Teı Arasında Anlaşma

TUSAŞ Motor Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakkı Doğankaya, General Electric ile TEI arasında imzalanan anlaşmanın geldikleri başarı noktasını taçlandıracağını söyledi.

GE ile TEI arasında, CFM International'ın LEAP motorlarında kullanılan blisklerin TEI'nin Eskişehir'deki fabrikasında üretilmesi için anlaşma imzalandı.

İmza töreninde konuşan Doğankaya, TEI'nin tarihçesinden bahsederek, başarı öyküsünün devam edeceğini belirtti.

Söz konusu anlaşmanın geldikleri başarı noktasını taçlandıracağını vurgulayan Doğankaya, "TEI, Türk profesyonellerden oluşan güçlü bir ekibin öncülüğünde endüstride büyük yetkinlik kazandı. Bu olağanüstü teknolojik yeniliğin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz ve LEAP motorları için blisk üretimi sürecini başlatmak için büyük istek duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Platform Projelerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel de imzalanan anlaşmanın 2016 yılından başlayıp 2036 yılına kadar yaklaşık 255 kişiye iş imkanı sağlayacağını, 1,2 milyar dolarlık da iş hacmi oluşturacağını kaydetti.

GE Başkanı ve Üst Yöneticisi Jeffrey Immelt ise Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın GE'nin bir çalışanı gibi davrandığını, bu yüzden Türkiye'de iken kendisini kendi evinde gibi hissettiğini söyledi.

2023 hedefleri ve alt yapı açısından bakıldığı zaman Türkiye'de büyük fırsatlar gördüklerini belirten Immelt, GE'nin bu konularda önemli katkılar sağlayabileceğini dile getirdi.

Daha önce THY'nin Yönetim Kurulu Başkanı tarafından önemli yorumlar aldıklarını ve bunu çok anlamlı bulduğunu kaydeden Immelt, THY ve Pegasus ile de ortak çalışmaları olduğu bilgisini verdi.

Türkiye'deki çalışanların en iyi motora sahip olmalarını istediklerini aktaran Immelt, bunun LEAP motorlar olduğunu ifade etti.

Söz konusu yatırımın 1,5-2 milyar dolarlık bir gelir kaynağı oluşturacağını vurgulayan Immelt, sözlerine şöyle devam etti:

"200 kişilik istihdam imkanı sağlayacak ve aynı zamanda dünyadaki en iyi teknolojiyi havacılık sektöründe Türkiye'ye getirmiş olacak. Daha sonra ihraç edilecek ve dünyanın her tarafında kullanılacak. Havacılıktaki taahhütlerimizden bir diğeri ise onarım teknolojilerinin, bakım atölyelerinin ve değişik faliyetlerin hayata geçirilmesi olacak. Türkiye'deki enerji sektöründeki yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Rüzgar komponentlerini satın alıyoruz, parçalarına yatırım yapıyoruz ve Türkiye'de rüzgar türbinin üretilmesi konusunda güçlü bir yol görüyorum. Bu konuda adımlar atıyoruz. Aynı zamanda Kırıkkale'de bir türbin tesisine yatırım yapıyoruz. Sağlık sektöründe de kamu-özel sektör şeklindeki yatırımlarımız da devam ediyor. Bunun gelecekte şirket için büyük fırsat oluşturacağına inanıyoruz. Yatırım taahhüdümüzden fazlasını yaptık, bu konuda devam edeceğiz. Türkiye'deki yatırımların GE için de çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Konuşmalardan sonra GE CEO'su Immelt, Doğankaya, Demirel ve GE'nin diğer üst düzey yöneticilerinin katılımıyla GE ile TEI arasındaki LEAD motorunda kullanılan blisklerin TEI tarafından üretilmesi için anlaşma imzalandı.

-TEI 5 farklı kademede blisk üretecek

TEI, imzalanan sözleşmeyle Eskişehir'deki fabrikasında 5 farklı kademede blisk üretecek.

Söz konusu sözleşme, TEI'nin hava taşıtları için parça üretimi, bakım, onarım ve revizyon hizmetlerini de içeren gelişmiş teknolojik yetkinliğini daha üst seviyeye taşıyacak. Bunun yanı sıra 200'den fazla ek istihdam oluşturulması ve Türkiye'nin küresel olarak havacılık ürünleri ihracatı kapasitesinin artırılması da öngörülüyor.

CFM, LEAP motorunun tanıtımını resmi olarak 2008 yılında yaptı. LEAP motorunun temelleri aerodinamik, çevre ve malzeme teknolojileri geliştirme programlarına dayanıyor. Bu teknolojiler, yüzde 15 daha az yakıt tüketiminin yanı sıra bugün CFM'nin sahip olduğu en iyi motorla karşılaştırıldığında CO2 salınımında da aynı oranda azalma sağlayacak. Bunlara ek olarak motor gürültüsü ve emisyonlarında da önemli düşüşler gerçekleşecek.

CFM dünyanın en büyük ticari uçak motoru tedarikçisi olarak dünya üzerinde var olan 530'dan fazla operatöre 25 bin motor sağladı. LEAP motorlarının ve servis sözleşmelerinin küresel müşterileri arasında Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, TUI Seyahat, Uluslararası Kiralama Finans Kurumu,AirAsia, CIT Group, BOC Havacılık ve Qantas/JetStar da yer alıyor.

Kaynak: AA