Davutoğlu, ''hazar Forumu'' Panelinde Konuştu

Hazar petrollerinin Avrupa'ya transferi için Güney Gaz Koridoru Projesi'nin Avrupa'nın enerji güvenliği kapsamında ele alındığı "Caspian Forum " isimli toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kafkaslar'dan Balkanlar'a, Hazar'dan Akdeniz'e bir barış bölgesi ve aynı zamanda güvenli bir enerji bölgesi oluşturacağız'' dedi.

New York Waldorf Astoria Hotel'de Hazar Strateji Enstitüsü tarafından organize edilen uluslararası enerji kapsamlı forumda konuşmacı olarak yer alan Ahmet Davutoğlu, soğuk savaştan sonra 2 güvensiz bölge olarak bilinen Ballkanları ve Kafkasları birbirine bağlayacaklarını, Kafkaslar'dan Balkanlar'a, Hazar'dan Akdeniz'e kadar güvenli enerji bölgesi oluşturacaklarını söyledi.

Amerikalı televizyon sunucusu Charlie Rose'un moderatörlüğünü üstlendiği gecede konuşmacılar arasında yer alan Davutoğlu, kendisine yöneltilen soru üzerine, Avrupa'nın enerji konusunda güvenliğe ihtiyacı olduğunu ve bu projenin Avrupa için en iyi alternatif olduğunu belirttiği konuşmasında, ''Sadece Şahdeniz değil, belik gelecekte Türkmenistan gazı ve Ortadoğu'dan diğer alternatiflerle bağlantı kurulabilir ve bu Avrupa'nın enerji güvenliği için bir gündem oluşturabilir. Bu proje global enerji marketinde, üretici ve tüketici ilişkilerini etkileyecektir ve sonunda bütün koridor ülkeleri bu işten kazançlı çıkacaktır'' diye konuştu.

-"Sadece bir enerji koridoru değil, aynı zamanda bir barış koridoru"-

Koridor ülkeleri arasında, ilişkilerinin gelişmesi üzerine, ipek yolu benzeri bir ticaret yolunun oluşacağını söyleyen Davutoğlu, ''Güney Gaz Koridoru, sadece bir enerji koridoru değil, aynı zamanda bir barış koridorudur'' dedi.

Azerbaycan'dan başlayan demiryolu hattının, Gürcistan'dan sonra, Türkiye'den geçip, Marmaray hattı ile birleşerek Londra'ya kadar bir hat oluşturacağını belirten Davutoğlu, bu tren yolunun, ticaret için yapılacak otoyollar ve boru hattının yeni iletişim kanallarına dönüşeceğini belirtti.

Davutoğlu, Güney Gaz Koridoru Projesi kapsamında, AB ile Türkiye arasındaki enerji içerikli müzakerelerde yaşanan uyumsuzluğa dikkati çekti. Davutoğlu, bu konuda ''Bu stratejik vizyon ve özellikle enerji konusundaki mevcut Türkiye-AB müzakereleri arasında uyumsuzluk vardır. Gelecekte umuyoruz ki bu süreç Türkiye'nin AB'ye entegresini de hızlandıracaktır'' dedi.

-"TANAP ile Türkiye'nin stratejik önemi artacak"-

Güney Gaz Koridoru'nun Türkiye kısmını kapsayan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Türkiye için önemine değinen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'TANAP ile Türkiye'nin stratejik önemi artacak. Bu proje, konumu itibari ile Türk coğrafyasının stratejik bir barışın inşası için bir servet değeri taşıdığını ispatlar. Türkiye hem enerji transferi için bir zemin hem de bir enerji tüketim ülkesidir. Bu anlamda Türkiye'nin enerjiden kaynaklanan bütçe açığını da azaltıcı etkisi olacaktır'' diye konuştu.

Davutoğlu, projenin her şeyden önce Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğu da pekiştireceği yönünde değerlendirmelerde bulunarak, ''Bir millet, iki devlet'' tanımına atıfta bulundu.

"Bizim için enerji, güvenli bir zorunluluktur" diyen Davutoğlu, söz konusu projenin oluşturacağı istihdam ve TANAP ile Trans Adriyatik Boru Hattı koridoru bölgesindeki ülkelere vereceği hareketlilik sayesinde uluslararası ekonomiye ve politik barışa da büyük katkı sağlayacağı tesbitinde bulundu.

-''Ermenistan, bölgesel başarının bir parçası olabilir-

Paneldeki konuşmacılar arasında, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maia Panjikidze, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji İşleri Koordinatörü ve Özel Temsilcisi Carlos Pascual ve AB Orta Asya Özel Temsilcisi Patricia Flor'da hazır bulundu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, proje konusunda pürüz teşkil eden Ermenistan için ''Ermenistan, Azerbaycan'ın işgal ettiği topraklarından askeri birliklerini çektikten sonra, bölgesel başarının bir parçası olabilir'' dedi.

Mammadyarov, Bakü-Ceyhan ve yeni boru hattı projesinin, ülkesinin bağımsızlığını pekiştirdiğini dile getirirken, ''Güney Gaz Koridoru stratejik bir öneme sahiptir. Bize istikrar, sürdürülebilir gelişme, güvenlik ve bölgesel barış getirecektir'' şeklinde konuştu.

Öte yandan Yunanistan'ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Güney Gaz Koridoru'nun Trans Adriatic bölümünün üçte ikisinin Yunanistan boyunca uzandığına işaret ederek, ülkesinin ekonomik anlamda bu projeyi sonuna kadar desteklediğini belirtirken, BP Şahdeniz Development Başkan Yardımcısı Alasdair Cook ise projenin bölge ülkelerinde 30 bin yeni iş imkanı oluşturacağını söyledi.

Güney Gaz Koridoru projesinin gerçekleşmesinin Hazar bölgesini stratejik merkez olarak seçen HASEN için çok önemli olduğunu vurgulayan HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, ''Güney Gaz Koridoru TANAP ve TAP ile gerçek oldu'' derken, projeyi destekleyen ABD'nin, Dışişleri Bakanlığı Enerji İşleri Koordinatörü ve Özel Temsilcisi Carlos Pascual tarafından forumda temsil edilmesi ise projenin tamamlanmasına verilen uluslararası desteğin kanıtı olarak algılandı.

Hazar Forumu'na ayrıca, SOCAR Türkiye, TANAP, TAP, BP, Stat Oil, Total, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ ve EUCERS gibi kurum ve kuruluşlar da destek verdi.

Kaynak: AA