3 Bin Yıllık Şifa Merkezi

İzmir'deki Balçova kaplıcaları, yaklaşık 3 bin yıldır şifa dağıtıyor.

Balçova Termal Otel Genel Müdürü Turabi Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplıcaların bilinen tarihinin MÖ 1200'lü yıllara kadar uzandığını belirterek, Truva Savaşı'nın ünlü komutanı Agamemnon'un askerlerinin buraya gelip tedavi edilmesiyle keşfedildiğini söyledi.

Tarih sürecinde birçok medeniyetin faydalandığı kaplıcaların 1982'den sonra modern bir kaplıca olarak hizmet vermeye başladığını anlatan Çelebi, son 10 yılda Avrupa standartlarında çalışmalar yaptıklarını, Türkiye'nin yabancılarla çalışan, tedavi amaçlı yurt dışından turist getiren tek kaplıca ve kür merkezi haline geldiklerini ifade etti.

Çelebi, Norveç Sağlık Bakanlığı ile yapılan çalışmlar dolayısıyla yabancı misafirlerinin ağırlıkla Norveç'ten olduğunu kaydederek, "Yılda yaklaşık 2 bin civarında Norveçli 4 hafta termal tedavi alacak şekilde konaklıyor. Norveç dışında İsveç, Belçika, Hollanda ve Almanya'dan tedavi amacıyla gelenler var. Yurt dışında yaşayan Türkler de yoğun şekilde tesisimizden yararlanıyor. Toplamda yılda 5 bin civarında yabancı hasta tedavi amaçlı geliyor. Tedavi merkezimizden günü birlik kullananlarla beraber 65 bin kişi yararlanıyor" diye konuştu.

Kapasitenin artırılması için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Çelebi, tesislerde gelecekte yılda 90 bin civarında kişinin yararlanabileceğini söyledi.

-Temel felsefe ilaçsız tedavi

Çelebi, temel felsefelerinin ilaçsız tedavi yöntemi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Özellikle romatizmal hastlaların ilaçsız olarak tedavisi... Bel fıtığı, boyun fıtığı, kaza sonrası sakatlanmalar, eklem rahatsızlıkları, kas hastalıkları, kireçlenme gibi konularda uzman hekimler, fizyoteraspitler, tıbbi masör ve masözler, diğer yardımcı ekiplerle tamamen ilaçsız çalışmalar yürütülüyor. Buraya tekerlekli sandalyeyle gelip ayağa kalkan sayısız hastamız var. Yabancı ülkelerle uzun yıllardır çalışmamızın sebebi tedavide aldığımız sonuçlar."

-"Kaplıcalar EXPO adaylığında en önemli puantajlardan"

İzmir'in EXPO 2020 adaylığına da değinen Çelebi, İzmir'in "Daha iyi bir dünya için yeni yollar / Herkes için sağlık" temasının iddialı ve doğru bir tema olduğunu söyledi.

Termal tedavi merkezlerinin önleyici tıp, sağlıklı yaşam ve yaşlanmada en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Çelebi, "Kaplıcalar İzmir'in en önemli puantajlarından birisi. Sadece Balçova değil, İzmir'in çevresinde 60 kilometrelik daire çizdiğimizde, Doğanbey, Seferihisar, Foça, Dikili, her tarafı termal kaynaklara sahip. EXPO'yu aldığımız takdirde 'Herkes için sağlık' felsefesinde önleyici tıp hizmetleri bunun çok önemli bir parçasını oluşturacaktır" diye konuştu.

Kaynak: AA