Mısır'da İhvan'ın Yasaklanması

Mısır Eğitim Bakanlığı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı mensuplarına ait 60 özel okulu denetlemek amacıyla hukuki denetleme komiteleri oluşturdu

AA muhabirinin bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İhvan'ın her türlü faaliyetinin yasaklanması ve mallarına el konulmasını içeren mahkeme kararının ardından bakanlık tarafından da İhvan'a ait okulların denetlenmesi için hukuki denetleme komiteleri oluşturuldu.

Mısır medyasına söz konusu karara ilişkin açıklamada bulunan Eğitim Bakanı Mahmud Ebu'n Nasr, hukuk danışmanını, İhvan hakkında çıkarılan mahkeme kararının eğitim sektörüne yansımasını incelemekle görevlendirdiğini belirtti.

"İhvan mensuplarına ait okullara yönelik gerekli tebdirler alınacak" diyen Ebu'n Nasr şöyle devam etti:

"Okulların kapatılması bakanlık etiğine uymaz. Söz konusu okul İhvan'a ait bile olsa. Mısır genelinde okul açığı ve öğrenci yoğunluğunun hafifletilmesi açısından her okula ihtiyaç duyuyoruz ama bu İhvan okullarının bakanlığın metot ve kurallarına uymayacağı anlamına gelmez."

-Akademisyenlerin görevine son verildi-

Öte yandan, Mısır'ın eş-Şarkiyye kentinde bulunan Zekazik Üniversitesi Yönetim Kurulu yaptığı toplantının ardından, yazar ve siyaset tarihçisi Muhammed el-Cevadi ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Mahmud İzzet'in tıp fakültesindeki görevlerine son verildiğini duyurdu.

Kurul, aldıkları karara gerekçe olarak, iki akademisyenin üniversitedeki işlerine gelmedikleri ve azami devamsızlık süresini geçtiklerini gösterdi. Kararın siyasi olmadığını ileri süren kurul, İhvan hakkında alınan yasaklanma kararı ile olayın ilişkilendirilmemesini istedi.

İki akademisyenin yaklaşık 3 aydan bu yana üniversitedeki çalışmalara katılmadığı belirtildi.

Mısır basınında İzzet'in Gazze'de bulunduğu ileri sürülmüş Gazze'deki Filistin hükümeti ise bu iddiayı yalanlamıştı

Cevadi ise ordunun yönetime el koyduğu 3 Temmuz'dan bu yana sık sık Katar'dan yayın yapan El-Cezire televizyonuna konuk olarak katılıyor

Kaynak: AA