İzmirli Kadınlar Ağaç Katliamını Durdurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ayrancılar'da mezarlık alanını genişletmek için 300 ağacı kesmesi tepkilere neden oldu.

İzmirli Kadınlar Ağaç Katliamını Durdurdu
Başta kadınlar olmak üzere mahalleliler, ağaç kesimini durdururken, 2 gündür bölgede nöbet tutuyorlar.
25 yıl önce dönemin hükümeti tarafından mezarlık yapılması için tahsis edilen ve o günden bu yana da mezarlık olarak kullanılan alanda yapılan ağaç katliamı Ayrancılar halkının büyük tepkisine neden oldu. 100 dönümlük alanda 1 haftalık süre içerisinde yaklaşık 300 ağaç kesildi. Asırlık ağaçların kesilmesi nedeniyle, başta Ayrancılarlı kadınlar olmak üzere mahalle sakinleri bölgeye akın etti. Kadınların önderliğinde gerçekleşen eylem sonrasında ağaç kesimi durduruldu. Dün bölgede nöbet tutan vatandaşlar bir açıklama yaparak, ağaç kesimini durdurduklarını açıkladı.

Açıklamada, kesimlerden tamamen vazgeçilene kadar da eylemlerin devam edeceği belirtildi.

300 AĞAÇ KESİLDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, il merkezindeki mezarlıkların dolmaya başlamasıyla birlikte yeni yer arayışlarına başladı.

İzmir'e en yakın bölge olarak da Ayrancılar belirlendi. İzmir-Aydın asfaltı üzerinde ormanlık alan içerisinde bulunan ve toplamda 100 dönümlük bir genişliğe sahip olan Ayrancılar Mezarlığı'nda düzenleme yapılmasına karar verildi.

Lahit mezarlık olarak düzenleme yapılacak olması nedeniyle Orman İşletme Şefliği'nden bölgedeki belirlenen ağaçların kesilmesi talep edildi. Torbalı Orman İşletme Şefliği ekipleri de belirlenen ağaçları, geçtiğimiz hafta kesmeye başladı.

Asırlık ağaçlar tek tek kesilirken, yaşanan katliamın haberi kısa sürede bölgede yayıldı. Özellikle mahalleli kadınlar, kesim haberini aldıktan sonra mezarlığa akın etti. Bir haftalık süre zarfında 300 adet asırlık çam ağacının kesildiği belirlendi.

SİYASETÇİLERDE DESTEK VERDİ
Yaşanan gelişmeler sonrasında toplanan 50'ye yakın mahalleli kadın, kesimin durdurulmasını sağladı. Mezarlıktaki ağaç kesen ekibi durduran mahalleliler, kitlesel bir eylem gerçekleştirdi. Kesimi durduran Ayrancılarlılar 2 gündür bölgede nöbet tutuyor. Özellikle kadınların ön planda olduğu eyleme katılım oldukça yoğundu. Kesilen ağaç dallarını eline alarak bekleyen kadınlar, kesim kararından resmen vazgeçilene kadar eylemlerin devam edeceğini belirtti.

MHP Torbalı Belediye Başkan Adayı Yurdadoğ Mutlu ve ilçe teşkilatı da eylemcilere destek verdi. AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ise resmi Twitter hesabından bir mesaj yazarak, Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği ağaç katliamına tepki gösterdi. Akay, attığı twitte, “Taksimi yerle bir edenler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ayrancılar’daki mezarlıkta asırlık ağaçları katlediyor. İzmirli çevreciler nerede? Bornova ağaçlı yolda eylem yapan çevreci arkadaşlar Ayrancılar'da ki ağaç katliamını görmüyor mu” diyerek çevrecilere seslendi.
Kaynak: İHA