Aso Başkanı Özdebir Açıklaması

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, küresel ekonomideki gelişmeler nedeniyle faizlerin yükseldiği bir döneme girildiğini belirterek, "Bu durum, yatırım kararları üzerinde olumsuz bir etki doğuracak" dedi.

Özdebir, ASO'nun Eylül ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, yakın zamanda vefat eden oda kurucularından Mümin Erkunt'a Allah'tan rahmet dileğinde bulundu.

Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin yüzde 4,4 ile beklentilerin üzerinde gelmesinin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Özdebir, buna karşın büyümenin esas olarak iç talepteki artıştan kaynaklandığını söyledi.

Dış pazarlardaki durgunluk ve ihracatın artış hızındaki yavaşlama dikkate alındığında bu durumun normal karşılanması gerektiğini belirten Özdebir, kamu sektörünün tüketim ve yatırım harcamalarındaki yüksek oranlı artışın, birinci çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de büyümeye pozitif katkı sağladığını kaydetti.

Özel sektör yatırım harcamalarının geçen yılın başından beri düştüğüne dikkati çeken Özdebir, "Şimdi ise küresel ekonomideki gelişmeler nedeniyle faizlerin yükseldiği bir döneme girmekteyiz. Bu durum, yatırım kararları üzerinde olumsuz bir etki doğuracaktır. Yatırım yapmayan, üretim kapasitesini artırmayan ve esas olarak kamu harcamaları ile özel sektör tüketim harcamalarındaki artışa dayanan bir büyüme sürdürülebilir değildir" diye konuştu.

-"Mart ayına kadar parasal genişlemenin hızı düşmez"

Amerikan Merkez Bankasının eylül ayında parasal genişlemenin hızını düşüreceği beklentisinin geçen ay küresel finansal piyasalarda çalkantı yarattığını ve bir çok gelişen ülke parasının dolar karşısında değer kaybettiğini hatırlatan Özdebir, Fed'in bu ayki toplantısında parasal genişlemenin hızında bir azaltmaya gitmeme kararı almasının TL üzerindeki baskıyı azalttığını ve gösterge faizin yüzde 8'in altına gerilediğini söyledi.

Fed'in, "borçlanma tavanı konusunda ABD'deki cumhuriyetçilerle demokratlar arasındaki anlaşmazlık devam ettiği sürece parasal genişlemenin hızını düşürmeyeceği" öngörüsünde bulunan Özdebir, "Aslında biz, önümüzdeki mart ayına kadar parasal genişlemenin hızında bir azaltmaya gidilmeyeceğini düşünmekteyiz" ifadesini kullandı.

Buna karşın, küresel ekonomide ucuz para döneminin bir süre sonra biteceğini ve faizlerin yükselmeye başlayacağını kaydeden Özdebir, bu beklentinin şimdiden dünyada uzun vadeli tahvil faizlerinde kendini gösterdiğini belirtti.

-Kadın istihdam paketi

Son günlerde tartışılan "Kadın İstihdam Paketi" hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özdebir, "Basına yansıdığı şekliyle kadın istihdamı ile ilgili alınan tedbirlerin uzun vadede kadınların zararına olacağına inanıyorum, işaretler de onu gösteriyor" dedi.

Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 31 olduğunu ifade eden Özdebir, bu nedenle yapılacak mevzuat değişikliklerinde kadınların iş gücüne katılımını zorlaştıracak düzenlemelere yer verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ülkenin bekası için neslin devamının son derece önemli olduğunu ve nüfus artış hızındaki düşüşü engelleyecek tedbirler alınabileceğini ifade eden Özdebir, "Ancak, kadınlara pozitif ayrımcılık yapalım derken onların istihdamını baltalayacak bir sonuç doğurmamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Dile getirdiği kaygıların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın kendisini telefonla aradıklarını anlatan Özdebir, kaygıların dikkate alınarak giderileceği izlenimini edindiğini ve gelişmeleri yakından takip edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA