Simit Aşı ve Kuymaklar Yarıştı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bu sene sekizincisini düzenlediği ‘Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali’ kapsamında birçok kurumun desteği ile etkinlikler yapılıyor.

Simit Aşı ve Kuymaklar Yarıştı
Festival alanındaki Gaziantep mutfağı tanıtım standını hazırlayan Gaziantep Ticaret Odası’nın yanı sıra her yıl düzenli olarak yapılan ‘Yöresel Yemek Yarışması’ da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi M. Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) tarafından düzenlendi.

MUSEM’de gerçekleştirilen yarışmaya 1 erkek 11 kadın olmak üzere toplam 12 yarışmacı katılmaya hak kazandı. MUSEM Koordinatörü Dr. Ragıb Güzelbey’in jüri başkanlığını yaptığı yarışmada; Gaziantepli yemek yazarları Şermin Ocak ve Özden Özsabuncuoğlu, Şehitkamil Halk Eğitim merkezi idarecilerinden Ebru Zorkirişçi, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz jüri üyesi olarak görev aldı.

Yarışmacılardan 70 dakikada Gaziantep’in yöresel yemeklerinden ‘Simit Aşı ile Kuymak Tatlısı’ yapmaları istendi. Yemek ile ilgili malzemelerin MUSEM tarafından karşılandığı yarışmada, birinciliği 81.49 puanla Muhterem Mat, ikinciliği 81.16 puanla Sabiha Zengin, üçüncülüğü ise 80|63 puanla Nurdan Zahteroğulları kazandı.

Mutfakta hem zamanla yarışan yarışmacılar hem de yemeklerine en güzel tadı verebilmek için azami özen gösterdiler. Yarışma değerlendirme kriterlerine göre Lezzetin yanında sunumun da dikkate alınacağı yarışmada yarışmacılar rakiplerini geride bırakmak için lezzetin yanı sıra yemeğin görselliğine de unutmadı.

GAZİANTEP’İN YÖRESEL YEMEKLERİNİ TANITTIK
İlk üç dereceye giren yarışmacılara hediyelerini yarışmaya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey verdi. Yarışmacılar birincilik ödülü olan tam altın, ikincilik ödülü olan yarım altın ve üçüncülük ödülü olan çeyrek altın ödüllerini de festival sahnesinde yapılan ödül töreninde aldılar. Dördüncü ve beşinci olan yarışmacılara da yemek kitabı hediye edildi.

Hedeflerinin Gaziantep’in yöresel yemeklerini tanıtmak olduğunu ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Gaziantep’in mutfak kültürünü ve zenginliğini herkes biliyor. Biz, bu zenginliğimizi daha geniş kitlelere ulaştırmak ve tattırmak istiyoruz” dedi.

Belediye olarak bu tarihi binayı restore edip Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi olarak hizmete sunduklarını aktaran Güzelbey, “Çünkü kültür çok çabuk unutuluyor, eğer sahip çıkılmaz ise unutulup gider. Gaziantep'in 10 sene öncesine dönüp baktığınız zaman nelerin değiştiğini çok iyi görebilirsiniz. Bu mekanda bir yemek yarışması yapmayı bırakın buradan geçmek bile mümkün değildi. Ama bu bölgede yapılan tarihi eser restorasyonu bu binanın kazandırılması, burada Gaziantep'in ünlü yemeklerini tekrar hatırlatılması şehir adına büyük bir kazançtır. Emeği geçen çok arkadaşımız var, öncelikle onların hepsini kutluyorum” diye konuştu.

Medeni cesaret gösterip bu yarışmaya katılanları de tebrik eden Güzelbey, “Tabi ki ev hanımlarımız bu işi amatörce yapıyorlar. Ancak profesyonellere taş çıkaracak bir şekilde yemek yaptılar. Böylesine güzel yemekleri yaptıkları için en büyük teşekkürü onlara sunuyorum” şeklinde konuştu.

Birinci olan Muhterem Mat ise Gaziantep yemeklerini yapmayı ve aynı zamanda yemeyi de çok sevdiğini söyledi.

Bu yarışmaya katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Mat, “Bu tür yarışmalar ve etkinlikler kentimizin adına güzel oluyor. Gaziantep’in adını tanıtmak bana gurur verdi. Bana bu yarışma için imkan ve destek veren herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA