Diyarbakır'daki KCK Davası

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 95'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 17 tutuklu, 1 tutuksuz sanık hazır bulunurken, diğer tutuklu sanıklar mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Turan Genç, hakkında isnat edilen suçlamaları okuyarak savunma yapması için söz verdi. Mahkeme başkanı hazırlanan iddianamede, sanık Genç'in Şehitlik semtinde olan evinde yapılan aramalarda bazı belge ve dokümanlara rastlandığını belirterek, belgelerde örgüt adına yazılmış bazı yazıların mevcut olduğunu aktardı.

Sanık Genç, evde yapılan aramalar sırasında evin boş olduğunu ve kendisinin orada yaşamadığı ileri sürerek, "Aramanın yapıldığı evde daha önce babamda yaşıyordu. Babam yurt sever birisidir. Dolayısıyla gazete aboneliği vardı. Bana gösterdiğiniz belgelerden bazıları gazete broşürleri gibidir. Babam bazen gazete yazılarını arşivlemek için saklamış olabilir. Sadece bir belgede el yazısıyla yazılmış sosyolojik bir yazım bulunuyor. Yazdığım dokümanda ise suç teşkil edecek bir durum söz konusu değildir. Bu belgelerin iddianameden çıkarılmasını istiyorum" dedi.

Mahkeme başkanı hazırlanan iddianamede yer alan delillerden telefon kayıtlarını okuyarak, sanık Genç'in sanıklarından Bayram Altun ve Çimen Işık ile sık sık telefonda görüştüğünü bu kişilerle Kuzey Irak kırsalında bulunan terör örgütünün PKK kamplarına gittiklerini belirtti.

Sanık Genç ise mahkemeye Demokratik Toplum Kongresi'nin Kuzey Irak'a kendisinin, Altun ve Işık ile birlikte bazı temaslar yapması için görevlendirme belgesini sunarak şöyle konuştu:

"Bayram Altun ve Çimen Işık ile görüştüğümüz telefon görüşmeleri doğrudur. DTK bizlerin Kuzey Irak'ta bazı temaslarda bulunmamız için görevlendirdi. Biz de bu talimatlar doğrultusunda Kuzey Irak'a gittik. Siyasi faaliyetler kapsamında bölgeye gittik. Ancak kamplara hiç gitmedik. Hazırlanan iddianamede telefon görüşmeleri farklı şekilde değerlendirilmiş."

Genç'in savunmasına devam etmesi için mahkeme başkanı duruşmayı erteledi.

-İstenen cezalar

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 95'i tutuklu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından, 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

Kaynak: AA