ABD Başkanı Obama, Abbas İle Görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

BM Genel Kurulu kapsamında New York'ta bulunan Obama, Abbas ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme öncesi basına açıklama yapan Obama, ABD olarak, İsrail ile Filistin arasında çok uzun süredir devam eden uzlaşmazlığa kalıcı bir barışın getirilmesine yönelik güçlü bağlılıklarının sürdüğünü söyledi.

Abbas'ın şiddeti reddettiğini ve barışa yönelik ihtiyacın farkında olduğunu belirten Obama, Fiistin Devlet Başkanı'na çabalarından dolayı minnettarlığını iletti ve müzakerelere yönelik istekliliğinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Obama, İsrail ile Filistin arasındaki sınırın 1967 yılında karşılıklı belirlendiğine yönelik ABD'nin duruşunun açık olduğunu ifade etti.

Ortadoğu barış sürecinin kolay geçeceğine dair bir yanılgı içinde olmadığını dile getiren Obama, ancak çözümün de iki devletli sonuçta yattığını vurguladı. Obama, BM'deki tüm liderleri de bu süreci desteklemeye çağırdı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas da Ortadoğu barış sürecine tamamen bağlı olduklarına işaret ederek, İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayacak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacak nihai bir çözüme ulaşılabilmesi inancını dile getirdi.

Barışın kolay ya da basit olacağı yönünde bir yanılgı içinde olmadıklarını ifade eden Abbas, "Çok sayıda zorluğun üstesinden gelmemiz gerekiyor ancak Ortadoğu'da barışın sadece Filistinliler ve İsrailliler için değil, tüm bölge ve dünya için önemli olduğunun farkındayız" dedi.

Abbas, ABD'nin Filistin halkına ve müzakerelerin devam ettirilmesine yönelik desteğini takdirle karşıladıklarını dile getirerek, müzakerelerin başarıya ulaşması ve bu tarihi fırsattan istifade edilebilmesi için mümkün olan her türlü çabayı ortaya koyacaklarının altını çizdi. Abbas,"Zorluklar olacağını biliyoruz ama bunların üstesinden gelmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA