Trabzon Polis Meslek Yüksekokulu Akademik Yıl Açılışı

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, "Geçmiş dönemlerde büyük bir sıkıntı olan faili meçhuller, işkence ve kötü muamele gibi gündemde yer alan hususlar artık son yıllarda gündemden düştü ve uluslar arası mahkemelerde yargılanan bir ülke olarak sıralamamızı giderek arka sıralara doğru düşürdü" dedi.

Vali Öz, Trabzon Polis Meslek Yüksekokulunun 2013-2014 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, polis teşkilatının yüzde 90'ının üniversite ve yüksekokul mezunu gençlerden oluştuğunu belirterek, "Bütün polis okullarımız polis akademisinin çatısı altında toplanmıştır. Akademik eğitim gerçekleştirme yolunda her geçen yıl somut adımlar atılmaktadır" diye konuştu.

Tüm güvenlik kuvvetlerinin teknolojik altyapıyla güçlendirildiğini ifade eden Vali Öz, "Artık suç ve suçluyla mücadelede sanıktan delile gitmekten ziyade, delilden sanığa ve olayın çözümüne giden metotlara ağırlık verilmektedir. Teşkilatlarımızda kriminal laboratuvarlarımız oluşturulmuş ve bunların altyapısı güçlendirilmiş, böylece faili meçhuller en asgari düzeye indirilmiş durumdadır" dedi.

Suç işlendikten sonra suçluyu takip edip yakalama yerine suç işlenmeden olaya müdahale etme ve önleyici kolluk denilen mekanizmaları azami düzeyde güçlendirmeye önem verdiklerini vurgulayan Öz, "MOBESE sistemleri bütün illerimizde ve büyük ilçelerimizin pek çoğunda kuruldu. Trabzon'da da bazı ilçelerimizde altyapısı oluşturuldu, diğer ilçelerimizde de çalışmaları hep birlikte yürütüyoruz. Toplum destekli polis hizmetini başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Her geçen yıl yeni projeleri uygulamaya koyup başarılı bir şekilde yürütülmesi için çalışıyoruz. Modern yönetim anlayışının bir gereği olarak çeşitli projeleri hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Vali Öz, güvenlik-özgürlük dengesi konusundaki hassasiyetlerini titiz bir şekilde yürüttüklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Mevzuatımız da artık bu hassasiyeti daha fazla gözetmemiz gerektiği konusunda düzenlendi.

Geçmiş dönemlerde büyük bir sıkıntı olan faili meçhuller, işkence ve kötü muamele gibi gündemde yer alan hususlar artık son yıllarda gündemden düştü ve uluslar arası mahkemelerde yargılanan bir ülke olarak sıralamamızı giderek arka sıralara doğru düşürdü. Kolluk etik ilkelerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Polis karakolu sürecinden polis merkezleri sürecine geçişi uygulamasıyla, vatandaşa davranışımızla, temel hak ve özgürlükler ruhunda yaşamak istiyoruz. Bu ruha uygun polis memurları yetiştirmek için bu okullarda eğitim-öğretim müfredatımızı ona göre yürütüyoruz."

Trabzon Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Tahsin Şensoy ise Trabzon Polis Meslek Yüksek Okulu'nun Türkiye'nin en eski okullarından biri olduğunu belirterek, "Polis Meslek Yüksek Okulumuz marka olmuş bir okuldur ancak mevcut okulumuzu fiziki anlamda modern bir meslek yüksekokulu yaparak çağın gereklerine uygun hale getirebiliriz. Yapılacak yeni eğitim kurumu ile okulumuz, uluslar arası alana da açılma şansına sahip olacaktır. Türk polisi, birçok ülkeye eğitim ihracı yapmaktadır. Güvenliğini reforme eden birçok ülke Türk polisinden eğitim alıyor. Trabzon'da kurulacak uluslar arası standartlarda bir okul özellikle Kafkas ülkeleri açısından tercih sebebi olacaktır" diye konuştu.

Törenin ardından Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine ilk dersi, Baro Başkanı Mehmet Şentürk verdi.

Törene, İl Jandarma Komutanı Albay Turgay Aras, Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Avni Arslan, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, ilgili müdürler ve öğrenciler de katıldı.

Kaynak: AA