Şehit Diplomatlar Kanada'da Anıldı

Bir dönem Ermeni terör örgütü ASALA ve terörist grupaların saldırlarıyla görevleri başında hayatlarını kaybeden Türk diplomatlar, Kanada'nın başkenti Ottawa'da düzenlenen törenle anıldı.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği Askeri Ataşesiyken 27 Ağustos 1982'de Ermeni teröristlerce evinin olduğu kavşakta şehit edilen Albay Atilla Altıkat ve tüm şehit diplomatlar anısına Altıkat'ın vurulduğu yere dikilen anıtta düzenlenen tören, zaman zaman yağan yağmura rağmen yüksek katılımla gerçekleşti. Merkezi Ottawa'da bulunan Kanada Türk Konseyi'nce organize edilen törene, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Dr. Tuncay Babalı'nın yanısıra, Kanada Dışişleri ve Konsolosluk Hizmetlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lynne Yelich, Azerbaycan'ın Ottawa Büyükelçisi Ferit Safiyev, milletvekilleri, Kanada Sınır Güvenliği Ajansı yöneticileriyle Montreal ve Toronto'dan otobüslerle gelen çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Törende konuşan Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Dr. Tuncay Babalı, şehit Albay Atilla Altıkat ve görevleri başında şehit olan diplomatları rahmetle yadetti. Babalı, 'Önünde bu töreni yaptığımız yer, albayımızın şehit edildiği yerdir. Bu anıt ise görevi başında hayatını kaybeden diplomatlar anısına olmak bakımından bir örneği daha olmayan bir anıttır. Aradan 31 yıl geçmesine rağmen, acımız tazedir ve faillerinin bulunamamış olması da üzücüdür' ifadelerini kullandı.

'Bugün burada kimseyi ya da bir halkı suçlamak için toplanmadık' diyen Büyükelçi Babalı, Türk toplumundan birlik ve beraberliklerini diri tutmalarını istedi.

Kanada Dışişleri ve Konsolosluk Hizmetlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lynne Yelich de Kanada'nın, daha üç gün önce Kenya'da yapılan bir saldırıda iki diplomatını kaybettiğini belirterek, Türk toplumunu ve Altıkat ailesini anladığını söyledi.

Şehit Diplomatlar Anıtı'nın bu açıdan çok anlamlı olduğunu kaydeden Yelich, anıtın yapımına kuruluş aşamasında destek verdiğini anlattı.

Azerbaycan'ın Ottawa Büyükelçisi Ferit Safiyev ise 'Hörmetli Gardaşlarım' diye başladığı konuşmasında, 'Büyükelçi, konsolos ya da ateşe her kademede görev yapan diplomatlara yapılan saldırı, aslında barışa yapılan saldırıdır. Çünkü diplomatlar, barışı sağlamanın ilk ve en önemli elemanlarıdır' dedi.

Konuşmaların ardından Montreal Yunus Camisi İmam Hatibi Selman Çetin, şehit Albay Atilla Altıkat ve tüm şehitler için, önce İngilizce ardından da Türkçe dua etti.

-Gezi destekçileri pankart astı

Öte yandan törenin yapıldığı alana gelen bir grup, ellerinde Türkçe ve İngilizce yazılı pankart ve karanfillerle sessiz eylem yaptı. Törenin bitmesinin ardından şehit Albay Atilla Altıkat'ın fotoğrafı ve çelenklerin bulunduğu yere, Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını da yerleştiren eylemciler, ellerindeki karanfilleri de bırakarak saygı duruşunda bulundu. Bu arada çok sayıda sivil güvenlik görevlisinin tören bölgesinde önlem aldığı gözlendi.

Şehit Diplomatlar Kanada'da Anıldı

Kaynak: AA