Feke Kalesi Restore Edilecek

Vali Hüseyin Avni Coş, kentteki kültürel zenginliklerin korunması amacıyla kazı, bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarının büyük hız kazandığını belirterek, Feke Kalesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ödenek aktarıldığını ve restorasyonun en kısa sürede başlanacağını bildirdi.

Vali Coş, yazılı açıklamasında, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in direktifleri ile Tumlu Kalesi'nin restorasyonu için gereken 300 bin liralık ödeneğin ardından, Feke Kalesi'nin restorasyonu için ihtiyaç duyulan 200 bin liralık ödeneğin de sağlandığını kaydetti.

İlk çağlardan günümüze kadar birçok kavim ve devlete yerleşim alanı olan Feke Kalesi'nin, bakım ve restorasyon çalışmalarının en kısa sürede başlatılacağını aktaran Coş, şu ifadeleri kullandı:

"İklimi, doğası, Seyhan ve Ceyhan nehirleri, bitki örtüsünün zenginliği ve bereketli topraklara sahip olmasının doğal bir sonucu olarak, Adana tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Adana, hanları, hamamları, camileri, mescitleri, köprüleri ve kaleleri ile zengin bir İlimizdir. 12'nci yüzyıldan günümüze ulaşan, ilk kez Bizanslıların yaptırdığı daha sonra Selçukluların kullandığı bir kale olan, Adana-Kozan-Kayseri yolu üzerinde eski Feke olarak bilinen ve bugünkü Feke ilçesinin yaklaşık 8 kilometre kuzeyinde 128 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde bulunan ve 400 metre karelik bir alan üzerinde inşa edilmiş, 187 metre boyunda ve 30 metre eninde askeri bir yapı olan Feke Kalesi, önemli tarihi ve kültürel değerlerimizden bir tanesidir. Geçtiğimiz günlerde Anavarza Kalesi ve Antik Kenti'nde gerçekleştirilen temizlik, bakım ve onarım çalışmaları, Karataş'taki Magarsus Antik Kenti'ni gün ışığına çıkarmak için başlatılan kazı çalışmaları, geçtiğimiz günlerde Ceyhan'daki Tumlu Kalesi'nin restorasyonu için 300 bin liralık ödeneğin ardından, Feke ilçemizde bulunan kalenin restorasyonu için 200 bin liralık ödeneğin de Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından sağlanması, Adana'nın sahip olduğu değerlerin yaşatılması ve geleceğe aktarılması açısından son derece önemlidir. Bu açıdan her zaman ilgi ve desteklerini gördüğümüz Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Ömer Çelik'in ilimizin tarihi ve kültürel değerlerin restorasyon çalışmalarına büyük önem vererek, yapmış olduğu yardımlardan dolayı teşekkür ve şükranlarımızı iletiyoruz."

Kaynak: AA