'İmplant Diş Tedavisinde Maliyeti Artırıyor'

Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Güngörmüş, Türkiye'de üretimi yapılmayan implantın diş tedavisinde maliyeti artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Güngörmüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "gömme diş" olarak da bilinen dental implantın, diş hekimliği alanında yapılan en önemli gelişmelerden birisi olduğunu belirtti.

İmplant tedavisinin dünyada en yaygın uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi durumuna geldiğini vurgulayan Güngörmüş, artan talep ve kar marjının yüksek olmasından dolayı, birçok ülkede farklı üretici tarafından yüzlerce çeşitli markada üretiminin yapıldığını anımsattı.

Türkiye'de, "artan talep" ve "yüksek kar" marjından dolayı implantta sorunların olduğunu ifade eden Güngörmüş, şunları söyledi:

"Çünkü üretimi yurt dışında yapılan bu ürünler ülkemize çok rahat bir şekilde ithal edilebilmekte ve maalesef rahat bir şekilde pazarlanabilmektedir. Şuanda Türkiye'de 250'nin üzerinde faklı markada dental implant pazarlanmakta ve üzülerek söylemek gerekir ki bunların ne ithalatını, ne pazarlanmasını, ne kalitesini, ne de sağlıklı olup olmadığını denetleyen bir kurum, kanun veya bir merci bulunmamaktadır."

Güngörmüş, Türkiye'de üretimi yapılmayan implantın diş tedavisinde maliyeti artıran en önemli faktörlerden biri olduğuna dikkati çekti.

Sanayi şehri Gaziantep'te implant üretiminin çok rahatlıkla yapılabileceğini düşündüğünü kaydeden Güngörmüş, konuyla ilgili bazı iş adamlarıyla görüştüğünü söyledi.

İmplant ücretleri kadar tedavi masraflarında da Türkiye'de bir standardizasyon olmadığını anlatan Güngörmüş, şunları kaydetti:

"Bu tedaviler Türkiye'de 200 dolardan 2 bin avroya kadar değişen bir fiyat aralığında yapılmaktadır. Her ne kadar kullanılan implantın kalitesi, kullanılan suni kemik gibi malzemelerin tedavi maliyetini artırdığı söylensede aynı tip veya markada olan implantların dahi farklı merkezlerde çok farklı fiyatlarda hastalara fatura edildiği bilinmektedir. Bu nedenle implant yaptırmayı düşünen hastaların, tedavi ücretlerini özellikle kullanılacak implantın markası ve sayısı yönünden de değerlendirmeleri kendi açılarından faydalı olacaktır."

İmplant yaptıracak hastaların kendilerinden bilgi ve destek alabileceklerini ifade eden Güngörmüş, zamanlamanın da tedavide önemli olduğuna dikkati çekti.

İmplantların başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için çene kemiklerinin yeterli boyutlarda olması gerektiğini vurgulayan Güngörmüş, "Aksi durumda implant uygulanabilmesi için ilave cerrahi işlemlerin yapılması gerekmektedir ki bu da hem tedavi süresinin çok fazla uzamasına hem tedavi masraflarının daha fazla artmasına ve hem de başarısız sonuçlarla karşılaşılmasına neden olmaktadır" dedi.

Kaynak: AA