İspanya'da Yolsuzlukla Mücadele İçin 40 Önlem

Ekonomik krize karşı yolsuzluğa karşı mücadeleyi öncelikli gündemine alan İspanyol hükümeti, 40 maddeden oluşan bir önlem paketini onayladı.

Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısı sonrasında basına verilen bilgide, önlem paketinin, siyasi partilerin finansmanı, kamu idaresi çalışanlarında yeni düzenleme ve yolsuzlukla ilgili ağırlaştırılmış cezalar altında 3 ana başlıkta toplandığı bildirildi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, yeni önlemler kapsamında siyasi partilere, muhasebe ve mali hesaplarını belirli aralıklarla meclise sunmak ve partiye yapılan yardımları kamuyla paylaşmak gibi bir dizi mecburiyetler getirileceğini açıkladı.

Santamaria, ayrıca siyasi partilerin hesaplarını vergilendirmek ve ceza yönetmeliğini belirlemek için sayıştay ile maliye arasındaki işbirliğinin de güçlendirileceğini belirtti.

''Şeffaflık arıyoruz ve bu yüzden kamu çalışanlarının yükümlülüklerini de artırıyoruz'' diyen Santamaria, bakanlıklarda bu zamana kadar ''temsilci harcamaları'' olarak tanımlanan giderlerde artık kredi kartı ile ödeme yapılamayacağını, masrafların fiş ve diğer belgelerle birlikte sunulmak zorunda olacağını duyurdu. İspanyol hükümeti önlem paketinin içinde ayrıca, sermaye aklanması, siyasi partilerin yasadışı finans sağlaması, kamu mallarının kötüye kullanılması, rüşvet gibi suçlarla ilgili cezai yaptırımların daha fazla olacağını vurguladı.

İspanya'da son yıllarda yolsuzluk olaylarıyla ilgili birçok soruşturmalar başlatılmıştı.

Kaynak: AA