Bdp Genel Başkanı Demirtaş, Bingöl'de

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bingöl'de iki köy arasında 6 yıldır yaşanan kan davasının barışla sonuçlandırılması nedeniyle düzenlenen barış yemeğine katıldı.

Karlıova ilçesine bağlı Çatak ile Bağlıisa köylüleri arasındaki 50 yıllık husumetin ve son 6 yıldır yaşanan kan davasının sona erdirilmesi nedeniyle ilçe merkezindeki Kanireş Kültür Parkı'nda barış yemeği verildi.

Barış yemeğine katılan BDP Genel Başkanı Demirtaş, burada yaptığı konuşmada barışın önemine vurgu yaptı. Karlıova'da hayırlı bir iş için bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Demirtaş, son iki ayda sadece kan davalarında ve arazi anlaşmazlıklarında 34 insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Daha dün Mardin'de 5 kişi katledildi ve aralarında üç yaşında, dört yaşında çocuklar da var. Şimdi bu iki aydır yaşanan böylesi acılı olayların üzerine Karlıova'da böylesine köklü, böylesine büyük ve onurlu bir barışı gerçekleştiriyor olmak bizim için büyük bir sevinçtir. Bu barış noktasına gelene kadar emeği geçen ve katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum"

"Bugün bu parkta, bu ailelerin yaptığı şey cesaretin, kahramanlığın en büyüğüdür" diyen Demirtaş, öyle gelip bir cezaevi önünde anaları üç dört çocuğuyla katletmenin kahramanlıkla ilgisinin bulunmadığını belirterek, "O rezilliği yapanlar buraya baksınlar, kahramanlık budur, işte cesaret budur, yiğitlik budur, yiğitlik barışa yürümektir. Bu nedenle samimiyetle, yürekle kutluyorum" dedi.

İnsanlar arasında anlaşmasızlığın bulunmasını hayatın bir parçası olarak değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Hayat varsa; evin içinde de mahallelerde de şehirde de anlaşmazlık olur. Önemli olan anlaşmazlıkları konuşarak, diyalogla, barış içinde çözmektir. Bizler büyük barışı da Kürt sorunundaki barışı da bakın gerçekleştirirken yıllardır diyalog, müzakere ve konuşarak bu sorunu çözelim dedik. Şimdi Kürt sorunundan dolayı elli bin insan öldü Kürdüyle, Türküyle elli bin kişi. Peki, biz bu meseleye de kan davası gibi bakıp biz oturup konuşmayız mı diyeceğiz? İlla intikam alacağız mı diyeceğiz. Elli bin kişi öldü bakın oturmuşuz konuşuyoruz değil mi? Ne olursa olsun ne kadar büyük acılar yaşanırsa yaşansın elini barışa uzatabilmek hayırlı bir iştir. Kimki barış için çaba sarf ediyorsa taş taş üstüne koyup emek sarf ediyorsa, Allah ondan bin kere razı olsun. Kimki ailelerimiz arasında, halk arasında, toplumlar arasında ya da devletler arasında savaş çıkarmaya, kan gözyaşı çıkarmaya çalışıyorsa, Allah onun bin defa da belasını versin."

Herkesin barıştan yana olmadığını savunan Demirtaş, Suriye ve Mısır'da yaşananlara harkesin ders çıkarması gerektiğine dikkati çekti. Demirtaş, "Herkes barıştan yana değil, herkesin çıkarı barıştan, kardeşlikten yana değil, kimileri gerçekten de bizleri birbirimize düşürüp dışarıda oturup bu işin rantını yemek için uğraşıyor. Bizler bu akılla barışa doğru yürürsek ancak hep birlikte kazanırız. Yoksa on yıllarca yüzyıllarca birbirimizi öldürelim. Kürt-Kürt'ü öldürsün, Kürt-Türk'ü öldürsün, Türk-Kürt'ü, Alevi Sünni'yi, Sünni Alevi'yi öldürsün, kimin eline ne geçecek kaybeden sadece biz olacağız. Bakın bugün Suriye'de, Mısır'da yaşananlar, Irak'ta yaşananlar, bütün bunlardan herkesin ders çıkarması lazım" diye konuştu.

Parti olarak bütün meselelerde ezilenin kimliğine bakmadıklarını kaydeden Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O Şiidir, bu Sünnidir, o gayrimüslimdir, bu Alevi'dir, bu Kürt'tür, Bu Türktür deyip taraf tutamayız. Suriye halklarının hepsi eziliyor orda Şii'si de Sünni'si de zulüm altındadır. Biz iktidarın yaptığı gibi birilerini tutup diğerini düşman ilan edemeyiz. Ya da Mısır'da biz orada Rabia Meydanı'ndakini tutup öbür meydanlardakini protesto edemeyiz. Orda herkes ezilendir bizim için herkes mazlumdur."

Çözüm sürecinde akan kan dursun diye en çok uğraşan parti olduklarını savunan Demirtaş, savaşın en ağır faturasının kendilerinin ve bölge halkının ödediğini ifade etti.

Barış masasında tarafların birbirine hakaret etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından Çatak ve Bağlıisa köylüleri Kur'anı Kerim huzurunda birbirleriyle barışarak aralarındaki kan davasına son verdi. Barış seromonisinin ardından katılımcılara barış yemeği verildi.

Barış yemeğine BDP'nin Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve partililer ile vatandaşlar katıldı.

BDP Genel Başkanı Demirtaş, Karlıova'daki programının ardından partisince Genç Caddesi'nde düzenlenen mitingde partililere hitap etti. Demirtaş burada da barış mesajları verdi.

Kaynak: AA