Ahilik Haftası

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, 23-28 Eylül Ahilik Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Yılmaz, Ahilik Teşkilatı'nın Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle Ahi Evran-ı Veli Hazretleri tarafından kurulduğunu hatırlattı.

Teşkilatın, Anadolu'da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli alanlarda yetişmelerini sağladığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

''Kendi kural ve kurulları bulunan ve günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Kurulduğu günden bu güne, Ahi Evran-ı Veli Hazretler'inin 'elini açık tut, sofranı açık tut, kapını açık tut' öğüdünü benimsemiş, iyi insan meziyetlerini esas alarak çalışma yaşamını düzenleyen bir örgütlenme olan Ahilik, aynı zamanda esnaf ve sanatkarların dayanışma teşkilatıdır. Milli ekonominin temel taşlarından olan esnaf ve sanatkarlarımız, tarihimiz boyunca ahilik ilkelerinden almış olduğu disiplin ve ahlakı kendine miras edinerek her gün bir adım daha ileri gitmekte ve evrensel değerlere katkıda bulunmaktadır. Kütahya'mızda esnaf ve sanatkarlarımıza, onların dayanışmasına, teşkilatlarına, iş ahlakına baktığımız zaman, ahilik ilkelerinin benimsendiğini, ahilik mirasının ilimizde yıllardan beri yaşatıldığını görmekteyiz. Ahi Küçük Sanayi Sitesi ve Ahi Evran Camisi gibi isimler kentte bu miras ve kültürün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu bilgiler ışığında; tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası'nı kutlar, bu vesile ile esnaf ve sanatkarlarımıza bereketli, helal ve bol kazançlı günler dilerim.''

Kaynak: AA