Vietnam Milli Günü Kutlandı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye ile Vietnam arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesi için çalışacaklarını söyledi.

Vietnam'ın Ankara Büyükelçisi Nguyen The Cuong, ülkesinin milli günü dolayısıyla elçilik binasında resepsiyon verdi.

Arınç, buradaki konuşmasında, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin davetine katılmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Vietnam'ın bağımsızlık gününü tebrik eden ve Vietnam halkına esenlik dileyen Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da selam, sevgi ve tebriklerini iletti.

Vietnam'ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu ifade eden Arınç, 2011'de Karma Ekonomik Kurulu Başkanı olarak bu ülkeyi ziyaret ettiğini, olumlu görüşmeler yaptıklarını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla bazı kararlar aldıklarını bildirdi.

Bu görüşmelerin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirdiğini aktaran Arınç, buna rağmen şu ana kadar Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde karşılıklı ziyaretlerin olmadığını, bunu temin için çalışacaklarını belirtti.

İki ülkenin ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve giderek artmasının kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Arınç, "Bu konuda hukuki anlamda alt yapıyı bitirmiş durumdayız. Çifte verginin önlenmesinden karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, güçlendirilmesine kadar, uluslararası hava taşımacılığı anlaşmasına kadar pek çok konuda olumlu adımlar atıldı. Artık THY Vietnam'a hemen hemen haftanın her günü doğrudan uçak seferleri yapıyor. Bu ilişkilerimizin güçlenmesinde önemli bir faktör oldu" dedi.

Vietnam'ı ziyaretlerinde çok güzel bir misafirperverlikle karşılandıklarını dile getiren Arınç, şunları kaydetti:

"Son 100 yıl içinde Vietnam acı günler yaşamış. Ancak halkının kahramanlığı ve cesaretiyle bugün bağımsız bir ülke olarak süratle siyasi istikrarını, ekonomik istikrarla birlikte yürütüyor ve başarılı çalışmalar yapıyor. Biz, Asya'nın en ucundaki Vietnam ile diğer ucundaki Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlü olması için çalışacağız."

Konuşmanın ardından Arınç ile Nguyen The Cuong, pasta kesti.

Resepsiyona Arınç'ın yanı sıra diplomatik misyon temsilcileri ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA