Bingöl’de Susuzluğa Önlem

Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, içme suyu çalışmaları çerçevesinde Metan-Mirzan İsale Hattı’nın komple yenileneceğini söyledi.

Bingöl’de Susuzluğa Önlem
Şebeke ve bağlantı hatlarının yanı sıra isale hatlarının da yenilendiğini belirten Başkan Atalay, “Metan İsale Hattı servis yolunda 137 bin metreküp yarma ve 77 bin metreküp dolgu yapılmıştır. Metan İsale Hattı’nın yüzde 77’i tamamlanmıştır. Balpınar (Metan) köyünde bulunan Şekerpınarı 1 ve Şekerpınarı 2 kaynaklarından alınan su, Mirzan Mahallesi Az Tepesi’nde bulunan 3 bin metreküplük depoya iletilecektir. Şekerpınarı 1 kaynağından saniyede 25 litre su ve yine Şekerpınarı 2 kaynağından saniyede 25 litre su alınmaktadır. Kaynaklar ile Mirzan Mahallesi Az Tepesi’nde bulunan 3 bin metreküplük depo arası uzunluk (L)=15.213 mt’dir. 50lt/sn su için döşenen boru ise Ø315 ND10-Ø315 ND16-Ø315 ND20-Ø315 ND25 polietilen borular döşenmiştir. Hattın çoğu yapılmıştır. Gelen su şehrimizin Mirzan-Yeni mahalleleri ve Yenişehir bölgeleri ile Mirzan Mahallesi Kent Parkı’nda vericilerin altında bulunan 4 bin metreküplük su deposuna da verilebilecektir” dedi.

Çalışmaların bitmesi ile birlikte Metan-Mirzan İsale Hattı’ndan Bingöl’e saniyede 70litre su akacağını ifade eden Başkan Atalay, “Metan İsale Hattı; il merkezinin 15 kilometre güneybatısında ve 1860 metre kodunda yer alan kaynakların ortalama debisi 42 lt/sn’dir. Kaynak 100 m3’lük depoya isale edilmiştir. Metan kaynakları, iki kaptajdan çıkmaktadır. Ölçümlere göre toplam debi 18-50 lt/sn arasındadır. Projede mevcut kaptajlar yıkılacak, yeniden drenaj ve kaptajlar yapılacaktır. Proje debisi 50 lt/sn alınacaktır. Mirzan İsale Hattı; il merkezinin 5 kilometre güneybatısında ve 1446 metre kotlarında yer alan kaynaklarda 15 lt/sn su Metan kaynakları ile aynı depoya akıtılmıştır. Mirzan kaynakları, beş kaptajdan çıkmaktadır. Projede, mevcut kaptajlar yıkılarak, yeniden drenaj ve kaptajlar yapılacaktır. Proje debisi 20 lt/sn alınacaktır. Yapım çalışmaları devam eden Bingöl merkez içme suyu inşaatı işi kapsamında bulunan Metan-Mirzan İsale Hattı toplamda 14 bin 956 metre olmak üzere boruları döşenip yol çalışması tamamen bitmiş haldedir. Kaptaj çalışmamız önümüzdeki günlerde başlayacak ve kısa süre içerisinde yapımı tamamlanacaktır. İş sürecinde 3 paletli ekskavatör, 2 lastikli kazıcı yükleyici, 3 kaynak makinesi ve toplam 23 personelle yapım çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında bulunan Mirzan hattı çalışmaları 29 Ağustos 2013 tarihi itibariyle başlamış olup kısa süre içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Mirzan hattı toplamda 2 bin metre uzunluktadır. Mirzan İsale Hattı’nda 2 adet ekskavatör, 1 adet kazıcı yükleyici ve toplam 13 personel ile çalışmalarımız devam etmektedir. Yapım çalışmaları esnasında misafirperverliğini ve desteğini esirgemeyen Balpınar (Metan), Mirzan ve güzergahta bulunan Üçyaka köyü sakinlerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu

Kaynak: İHA