Adli Yıl Açılış Resepsiyonu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suriye konusunda yaşanan tezkere tartışmalarıyla ilgili olarak, “Biz ortada bir şey yokken doğmadık çocuğa elbise arıyoruz” dedi.

2013-2014 Adli Yılı açılış resepsiyonuna katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Gazetecilerin geçtiğimiz yıllarda art arda gelen şehit haberleri üzerine iptal edilen 1 Ekim Resepsiyonu’nun bu yıl yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Çiçek, TBMM’nin bir geleneği olduğunu ve 1 Ekim akşamı resepsiyonun yapılacağını söyledi.

1 Ekim’de özel bir gündemin olduğunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmasının ardından aksam saat 19.00’da resepsiyon yapıldığını hatırlatan Çiçek, resepsiyonun ile ilgili hazırlıkların yapıldığını kaydetti.

“BİZ ORTADA BİR ŞEY YOKKEN DOĞMADIK ÇOCUĞA ELBİSE ARIYORUZ”

Suriye konusunda tezkere tartışmalarını da değerlendiren Çiçek, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bunu sıkça soruyorlar. Şunu söyleyeyim; daha bu işin ne olacağı belli değil. Kimsenin karar verdiği yok. Bu işte en iştahlı görünen ülkeler bile geri vitese taktı. Böyle bir müdahale olacak mı? Olacaksa nasıl olacak. Hangi kapsamda olacak. Kimler katılacak ve katılmayacak. Hedefi ne, yol ve yöntemi nedir. Bunların hiçbirisi belli değil, biz ortada bir şey yokken doğmadık çocuğa elbise arıyoruz şimdi. Tezkere dediğin odur. Yani ortada böyle bir şey yok. Onun bence tezkere üzerine durmak yerine şunu üzerine dursak daha doğru olur gibi. Şimdi yüz binden fazla adam ölmüş. Kimsenin kılı kıpırdamamış. Gladyatör kavgasını seyreder gibi herkes tribünden seyretmiş. Yani yüz bin kişinin konversiyonel silahla ölmesine kimse bir şey demiyor, kimyasal gazla öldürme diyor. Bu ne kadar doğru bir şey. Ben öldükten sonra ha gazla öldürülmüşüm, ha bombayla ne fark eder. İnsanın yaşaması önemli. Ölümün şekli ikinci derecede tartışılacak bir konu.”

“TÜRKİYE İLK DEFA TEZKERE ÇIKARIYOR DEĞİL”

Üzerinde durulmayan bir konunun da olduğunu ve bunun yapılacak olan müdahalenin nereye yapılacağı olduğunu ifade eden Çiçek, “Diyelim bir müdahale yapılacak, bu nereye yapılacak. Kaç günden beri Suriye yönetimi bunun tedbirini çoktan almıştır. Tutun ki bu gazları hastanenin bodrumuna katında depoladı üst katta da hastalar var yada mabetlerde… Nereyi bombalayacaksınız, neyi nasıl yapacaksınız. Bence tezkereden çok kamuoyunu bununla bilgilendirmek lazım. Bence bu konu tezkerenin kendinden daha çok önemli. Kaldı ki Türkiye ilk defa tezkere çıkarıyor değil. Bunun yolu ve yöntemi belli. Anayasa hükmü belli. Gelenekleri var, örnekleri var. Türkiye oturur bakar buna bir karar verir. Bence işin bu kısmını konuşmamızın pratikte bir faydası yok” diye konuştu.

“BU KİMYASAL SİLAHTAN EN FAZLA FAYDALANAN MISIR’DAKİ DARBECİLER OLDU”

Suriye’deki gündemin Mısır’ı gündemden düşürdüğünü sözlerine ekleyen Çiçek, “Mısır’da ne oluyor. Orada hak ihlalleri oluyor mu, olmuyor mu? Bence Mısır yöneticilerine destek böylelikle gündeme gelmiş oldu. Bu kimyasal silahtan en fazla faydalanan Mısır’daki darbeciler oldu. Kimse Mısır’ı gündemde tutmuyor artık. Bence tezkereden çok bu işler üzerinde durursak belki kamuoyunu bilgilendirmek adına fayda getirir” dedi.

Suriye’ye yapılması düşünülen müdahalenin rejimin gidişi konusunda yeterli olup olmayacağı yönündeki soru üzenine de Çiçek, “Sorunu çözeceğim demiyor ki… Ben söz verdim ona cevap vereceğim diyor” şeklinde konuştu.

“İKİ SENE OLDU KİMSENİN BİRŞEY YAPTIĞI YOK”

Müdahalenin Suriye’deki ortamın daha da karımasına sebep olup olmayacağı yönündeki bir soruya da Çiçek, şu cevabı verdi:
“Bence yeteri kadar zor bu iş. İki seneyi aştı kimsenin yaptığı bir şey yok. Sadece yüz bin kişinin kanı üzerinden demeç veriliyor hepsi o kadar. Türkiye olarak bunlardan gerekli dersleri çıkaralım. Biz onun üzerine daha fazla kafa yoralım.”

“ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE POSTA HIZLI ÇALIŞMIYOR

TBMM Başkanı Çiçek, Suriye ve Mısır’da yaşananlara ilişkin başta ABD olmak üzere 45 ülkenin parlamento başkanlarına gönderdiği mektuplarının cevaplarının gelip gelmediği yönündeki soruya da, “Daha yeni gitti. Bizdeki gibi uluslar arası ilişkilerde posta hızlı çalışmıyor. Yazdık cevap gelmedi daha. Hemen bugünden yarından cevap gelmez” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA