Mardin Tanıtım Günleri

İçişleri Bakanı Muammer Güler, çözüm sürecine bölge halkının da destek verdiğini belirterek, "Maalesef bu sürecin bozulması için gayret gösterenler var. Ama bizler her zaman bunun karşısında güçlü bir iradeyle dik durmak zorundayız" dedi.

Bakan Güler, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Mardin Tanıtım Günleri'nin açılışındaki konuşmasında, Arabıyla, Kürdüyle, Türkmeniyle, Süryanisi, Yezidisi ve Kerdanisiyle hep beraber Mardin'i, hep beraber Türkiye'yi oluşturduklarını, bundan da büyük gurur duyduklarını söyledi.

Güler, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin eşit haklara sahip şerefli birer vatandaşıyız. Bu ülkenin birliği, beraberliği için hepimiz aynı hisleri taşıyoruz" diye konuştu.

Mardin Tanıtım Günleri'nin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Güler, etkinlikte Mardin Diller ve Dinler Korosu'nun konser verdiğini anımsatarak, koroyu tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirtti.

Koronun Mardin'de farklı kültürlerin, farklılıkların nasıl zenginliğe dönüştüğünü göstermesi bakımından önemli olduğunu bildiren Güler, koronun farklılıklardan ve birliktelikten çıkan güzellikleri göstermesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Millet olarak farklı kültür ve değerlere sahip olunduğunu ifade eden Güler, "Ama biz bu farklılıkları ayrımcılık veya ayrıcalık olarak değil bir zenginlik olarak görüyoruz" dedi.

Güler, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımızın önderliğinde ve bu hassas dönemde güçlü bir iradeyle ortaya koyduğumuz çözüm sürecinin bölgemize, ülkemize getirdiği huzur ortamının farkındayız. Bunun değerini biliyoruz. Bunun sürmesini de istiyoruz. Bölge halkının bu konuda çok büyük bir rahatlığı ve bu süreci, huzur ve kardeşlik ortamının devam etmesi konusunda önemli isteği var. Maalesef bu sürecin bozulması için gayret gösterenler de var. Ama bizler her zaman bunun karşısında güçlü bir iradeyle dik durmak zorundayız.

Birlik ve beraberliğimizi devam ettirdiğimiz sürece ne etnik ne de mezhepsel farklılıkları ayrıştırma aracı olarak kullananlar, aramıza nifak sokmaya çalışanlar hiçbir zaman muvaffak olamayacaklardır."

-Bakan Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Mardin'de kültürlerin, farklı inançların barış içinde yaşadığını belirtti.

Kenti, "Barış kalesi" olarak nitelendiren Eker, şehrin yüzyıllar boyunca farklı kültürlere, inançlara, etnik yapılara ev sahipliği yaptığını belirtti.

"Bizim medeniyet tasavvurumuzda, kültür kodlarımızda barışın şifresi var" diyen Bakan Eker, şöyle konuştu:

"Biz bu şifreyi doğru okuduğumuz sürece, doğru kodladığımız ölçüde bu topraklarda barışı yaşattık. Ama bu şifreyi anlayamaz hale geldiğimiz durumlarda bu barış bozuldu. Şimdi biz bu şifreyi tekrar kuruyoruz. Hükümetimiz, Sayın Başbakanımızın önderliğinde 75 milyon insanı Süryanisi, Yezidisi, Müslümanı, Türkü, Kürdü, Arabıyla bu topraklarda her kim yaşıyorsa hepsini varlıklarıyla birlikte kabul edip, varlıklarıyla birlikte barış içinde yaşatacak bir demokratik sistemi inşa etme sürecindeyiz."

Mardin'in UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde yer almasına yönelik çalışmaları da hatırlatan Bakan Eker, böylece tüm dünyanın kentin güzelliklerini öğreneceğini söyledi.

Mardin'in son düzenlemeyle büyükşehir belediyesi olduğunu ifade eden Eker, merkezde yapılan tüm güzelliklerin artık ilçelere de daha rahat ulaşacağını, yayılacağını kaydetti.

-Nazar tütsüsü yakıldı

Mardin Valisi Ahmet Cengiz de kentin çok sayıda uygurlığa ev sahipliği yaptığını belirtti.

Vali Cengiz, Mardin'in kentsel ve tarihi dönüşüm projeleriyle daha da önemli bir noktaya geldiğini ifade etti.

Bakan Güler ve Eker'in konuşmasında zaman zaman alandakilere Kürtçe de seslendiği etkinlikte, Mardin Diller ve Dinler Korosu konser verdi. Konser sırasında, kentte nazardan koruduğuna inanılan tütsü yakılarak protokol üyelerinin önünden geçirildi.

Halk Eğitim Merkezince hazırlanan defilenin de sunulmasının ardından tanıtım günleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, İçişleri Bakanı Güler, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, AK Parti milletvekilleri Abdurrahim Akdağ, Gönül Bekin Şahkulubey, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu, Mardin Valisi Cengiz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ve diğer protokol üyelerince kurdelenin kesilmesiyle açıldı.

Daha sonra, Bakan Güler ve beraberindekiler standları gezerek yetkililerden bilgi aldı. Halk oyunları ekibiyle halay çeken Güler, kendisine sunulan yöresel ikramları tattı.

Etkinlikte tanıtılan Mardin güvercinlerine ilgi gösteren Güler, dünyanın en uzun insanı ünvanına sahip hemşehrisi Sultan Kösen ile fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA