Erdoğan: Tezkere değeşebilir

Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, piyasaların hali hazırda büyümeye devam ettiğini belirterek, "Gelişen piyasalarda tartışmalardan ziyade, yapısal reformlara odaklanmalıyız. Biz bunu Türkiye'de yapıyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı'nın resmi iletişim sponsoru olduğu ve "Kalıcı Büyümenin Finansmanı" temasının işlendiği 4. İstanbul Finans Zirvesi'nin, "Sermaye Piyasaları Forumu" oturumu, Sermaye Piyasaları Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Kınık, finansal piyasaların hassas dönemlerden geçtiğini dile getirerek, faiz oranları, özkaynaklar ve tahviller açısından ciddi ani hareketler görüldüğüne işaret etti.

Likidite açısından küresel olarak dünya çapında bir etki yaşandığını anlatan Kınık, "Dün sürpriz bir Fed açıklaması geldi. Genellikle tahvil satın alımlarıyla alakalı bir karar almışlar. Genel anlamda buradaki finansal göstergelere bakıldığında biz pek çok pazarın güncelliğini koruduğunu düşünüyoruz. Bu açıklamalar sonrasında Borsa İstanbul'da yüzde 7,4'lük bir büyüme görüldü" diye konuştu.

-"Sermaye piyasalarında likidite, uzun vadedeki başarı için önemli"

Malezya CIMB Islamic Bank Berhad Üst Yöneticisi Badlisyah Abdul Ghani, sermaye piyasalarında likiditenin, dinamizmin korunması ve uzun vadedeki başarı için önemli olduğunu söyledi.

Abdul Ghani, küresel koşullar değiştiğinde bunu herkesin hissedeceğini dile getirerek, "Sermaye piyasası açısından likiditeden bahsederken, yurt içindeki likiditeye ve küresel likiditeye bakacağız. İkisinden de kaçamayız. Sermaye piyasasının varlığını sürdürebilmesi için yurt içindeki likidite önemli. Yurt içinde çok ciddi ve derin bir pazarınız varsa, o zaman bunlara ve diğer etkilere karşı daha dirençli olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

-"Son 8 yıl içerisinde katılım bankaları, konvansiyonel bankalara göre hızlı büyüdü"

Asya Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun da katılım bankalarının varlık büyüklüğü açısından sektör içerisindeki payının yüzde 5,5 civarında olduğunu kaydetti.

Eğriboyun, katılım bankacılığının, büyüme ve varlık büyümesi açısından, son 8 yılda konvansiyonel bankalara göre daha hızlı olduğunu dile getirerek, "Sistem açısından, mevduat bankacılığı açısından çok hızlı büyüdüler" dedi.

Euroclear Küresel Uluslararası Pazarlar Başkanlığı Yöneticisi Stephan Pouyat ise büyümede kalite konusuna değinerek, sermayenin sürdürülebilirliğinin önemine dikkati çekti.

Pouyat, uzun vadeli yatırımcıların özellikle reel ekonomiler ve sürdürülebilir istikrarın olduğu yerlere gittiğini belirterek, "Pazarınızı açmak ve uluslararası finansal bir hat olmak istediğinizde, yabancı para kötü birşey değildir. Bunu doğru bir şekilde tasarlamanız gerekiyor" diye konuştu.

-"Parasal genişlemeden geçiş sürecinin zamana yayılacağını düşünüyoruz"

Ak Portföy Yönetimi Üst Yöneticisi Dr. Alp Keler de son yıllarda Brezilya, Çin ve Türkiye gibi gelişen ülkelerde ekonomi yönetiminin çok ilerlediğini söyledi.

2008 finansal krizinin önemli bir sonuç doğurduğunu, gelişmiş piyasa merkez bankalarının parasal genişlemeye başladığını anımsatan Keler, 22 Mayıs'taki Fed açıklamasının ise gelişen piyasalarda ciddi bir panik yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.

Keler, para çıkışlarının gelişen piyasalar kurlarında olumsuz bir etki yaşattığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Cari açık problemi yaşayan ülkelerde yüzde 10'a kadar kur kayıpları yaşandı. Bunun huzursuzlukla olduğu göz önüne alındığında, özellikle gelişen piyasaların uzun dönemli trendlerde gündemde olacağını düşünüyoruz. Belirli dönemlerde ilgi yüksek olacak, belirli dönemlerde ise daha çok gelişmiş piyasalara ilgi olacak. Biz bunu ani duruştan ziyade, piyasalardaki kısa dönemli bir rahatsızlık olarak değerlendiriyoruz. Parasal genişlemeden geçiş sürecinin zamana yayılacağını düşünüyoruz."

Türkiye'de halka açıklık oranının artırılması gerekliliğine işaret eden Keler, "Belki büyük şirketlerde halka açıklık oranı yüksek ama daha orta ölçekli şirketlerde halka açıklık oranı düşük olduğu için yatırımcı ilgisi de düşük" dedi.

-"Finansal sistemde büyük bir güven eksikliğinin söz konusu"

Finlandiya'daki Taaleritehdas Danışma Kurulu Üyesi Harri Saukkomaa ise Finlandiya'nın finansal konumu hakkında bilgiler verdi, Fed'in dünkü kararı ve küresel likiditenin gelişen piyasalardaki etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saukkomaa, Fed'in dünkü açıklamalarında beklenenden çok farklı bir duruş sergilediğini dile getirerek, "Belki de güveni kaybettiler ama bunun sonucunu gelecekte göreceğiz" dedi.

Güvenin bu konularda kilit bir konu olduğunu ifade eden Saukkomaa, "Global likiditedeki değişikliklerin yeni gelişen piyasalar açısından ne getireceği konusunda genelde şu söyleniyor: Likiditenin azalması gelişmekte olan piyasalarda olumsuz sonuçlar doğuracak ama herşey bundan ibaret değil. çok karmaşık ilişkiler söz konusu" değerlendirmelerini yaptı.

Finansal sistemde büyük bir güven eksikliğinin söz konusu olduğunu vurgulayan Saukkomaa, "Serbest rekabet bozulmamalı. Gerekirse bazı firmalar başarısız olabilir. Buna izin verilmeli, bu kaçınılmaz. Sistemsel risk oluşumu olmazsa, tek bir kurumun başarısızlığı istikrarı geniş ölçekte etkilememeli" ifadelerini kullandı.

-"Piyasalar, hali hazırda büyümeye devam ediyor"

Oturumun kapanış konuşmasında er yada geç Fed'in bu politikalarının son bulacağını söyleyen SPK Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, avantajlara odaklanılması gerektiğini söyledi.

Piyasaların hali hazırda büyümeye devam ettiğini ifade eden Kınık, "Dünya çapında yatırımcıları çekmeye devam edeceğiz. Tartışmalara odaklanmaktan ziyade, gelişen piyasalarda yapısal reformlara odaklanmalıyız. Biz bunu Türkiye'de yapıyoruz" dedi.

Panelin sonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Mercan, konuşmacılara plaket takdim etti.

Kaynak: AA