İspanyollar Pesetaya Geri Dönmek İstiyor

Amerikan düşünce kuruluşu German Marshall Vakfı'nın öncülüğünde ve Avrupa'daki bir çok vakfın katılımıyla gerçekleştirilen ''Transatlantik Eğilimler'' adlı yıllık çalışmada yer alan bir ankette, avroyu bırakıp peseta para birimine dönmek isteyen İspanyolların oranı yüzde 30 olarak gösterildi.

Son 6 yıldır ekonomik krizin yaşandığı İspanya'da 2012 yılında yüzde 27 olan pesetaya geçmek isteyenlerin oranı bu yıl yüzde 30'a yüskeldi. Avro bölgesinde kalmanın İspanyol ekonomisi için kötü olduğunu düşünmesine rağmen avroda devam etmek isteyen İspanyolların oranı ise yüzde 32 olarak verildi.

Avro bölgesi ülkeler arasında eski para birimlerine dönmek isteyen ülkeler arasında İspanya'daki oran en yüksek olurken, İspanya'yı yüzde 27 ile Fransa ve Portekiz, yüzde 25 ile Almanya, yüzde 24 ile İtalya ve yüzde 22 ile Hollanda takip etti.

AB ülkeleri arasında, ekonomik krize karşı AB'nin yönetimini en olumsuz değerlendirenler de yine İspanyollar olarak dikkat çekti. AB'nin ortalama yüzde 43'ü AB'nin ekonomi politikasını onaylarken, bu oran İspanya'da yüzde 21'de kaldı. Krizin etkisiyle AB'ye olan inançlarını da yitiren İspanyollar, 2010'da yüzde 83 oranında AB'den yana görüş belirtirken, 2013'te bu yüzde 59'a kadar geriledi.

''AB'ye bağlı olmak İspanyol ekonomisini olumlu etkiledi'' sorusuna İspanyollar 2011'de yüzde 68 "evet'' cevabı verirken, şimdi bu oran yüzde 49'a düştü. Ayrıca İspanyolların yüzde 75'i ülkelerinin aldığı ekonomik kararlarda tamamen bağımsız olmasını istedi.

İspanya'da mevcut iktidarın ekonomik politikasını yanlış bulunların oranı ise yüzde 79 gibi yüksek bir oranda gösterildi. Bu oran Polonya'da yüzde 75, Fransa'da yüzde 74 ve ABD'de yüzde 64 olarak verildi.

Öte yandan ''Ekonomik kriz gündelik hayatımı etkiledi'' diyenlerin oranı AB ortalamasında yüzde 65 olurken, bu oran İspanyollar için yüzde 82'ye kadar yükseldi.

Kaynak: AA