Fed'den şaşırtan karar

ABD Merkez Bankası Fed, beklentilerin aksine, tahvil alımlarını değiştirmeme kararı aldı.

Fed'den şaşırtan karar
Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası FED'in Eylül ayı Açık Piyasa Komitesi kararları açıklandı. FED tahvil alım azaltımına gitmeyeceğini açıkladı.

FED piyasaları şaşırtan bir kararla tahvil alım miktarında azaltıma gitmedi. FED Eylül 2012'den beri aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını uyguluyordu. Bu programla birlikte gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye'ye sermaye akımı hızlanmıştı.

Kararın ardından piyasalarda hareketlilik yaşandı. Dolar diğer para birimlerine karşı değer kaybetmeye başladı. Karar öncesi uluslararası piyasalarda 1300 dolardan seyreden altının onsu günlük yüzde 3'ün üstünde artarak 1340 dolara çıktı.

DOLAR 2 TL'DEN 1.96 TL'YE DÜŞTÜ

Kararın piyasalara etkisi büyük oldu. Uluslararası piyasada karar öncesi 2 TL civarında seyreden dolar 1.97 TL seviyesinin altına düşerek 1.9659 TL'ye kadar düştü. Dolarda kayıp yüzde 1.77'yi geçti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 27 Ağustos'ta verdiği demeçte yurtdışındaki dalgalanmanın geçici olacağını belirterek yılsonunda doların 1.92 TL seviyesine gerileyeceğini söylemişti. Fed'in sürpriz kararının ardından dolar bu seviyelere yaklaşmaya başladı.

9'A KARŞI 1 OY İLE TAHVİL ALIMINA DEVAM

Piyasa uzmanları Fed'in aylık tahvil alımını 10-15 milyar dolar azaltacağını düşünüyordu. Tahvil alımına 85 milyar dolar devam kararı 10 kişilik komitede 9'a karşı 1 oy ile alındı. Böylece Fed büyük bir oy çoğunluğuyla piyasaları ters köşeye yatırmış oldu.

Fed'den yapılan açıklamada tahvil alımı azaltımı için daha net verilerin bekleneceği açıklandı. Banka ABD'de ekonomik büyümenin yakında gerçekleşeceğini belirtti.