Eskişehir’de Eğitim Değerlendirme Toplantısı

Vali Güngör Azim Tuna, okul müdürleri ve okul aile birliği başkanlarıyla Odunpazarı Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantılarla bir araya geldi.

Eskişehir’de Eğitim Değerlendirme Toplantısı
İlk olarak okul müdürleriyle toplantı yapan Vali Tuna, Yunus Emre, Nasreddin Hoca gibi dünyaya mal olmuş değerleri bağrından çıkarmış Eskişehir’in değerler eğitiminde önemli potansiyele sahip bir il olduğunu hatırlatarak, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını diledi. Vali Tuna “Sevelim, sevilelim” diyen, yetmiş iki milleti -ayırıp kayırmadan- aynı sevgi ve hoşgörü ile kucaklayan Yunus Emre’nin hayat verdiği bu topraklarda eğitim liderlerinin, eğitim yöneticilerinin bu değerlerden feyz alması gayet tabiidir ve bu değerlerden feyz alması beklenir” şeklinde konuştu.

Eğitim yönetiminde herkese eşit gönül mesafesinde olunması gerektiğini belirten Vali Tuna şunları söyledi:
“İdarecilerin çalışanlarınca en çok eleştiri aldıkları nokta maalesef bu eşit mesafenin, bu dengenin bozulmasıdır. Eğer bir hususta birine gösterdiğimiz toleransı diğerine göstermezsek, bu durum, çalışanlarımız arasındaki dostluk hukukuna da zarar verecektir. Dolayısıyla okul toplumunun huzuruna zarar verecektir. Birine tebessümle selam verirken diğerini fark etmemek gönül mirasımıza uymayacaktır elbette. Bu hususta büyük hassasiyet göstermeliyiz. Kendimiz bu mesafeyi korurken çalışanlarımızın da hassasiyet göstermesi hususunda azami çaba sarf etmemiz icap eder. Öğretmenlerimizin çeşitli sebeplerle gruplaşmasına mani olacak, onları ortak paydada birleştirecek faaliyetler keşfetmek gerekir. Empati kurarak onların beklentilerini göz önünde bulundurmamız ve onları dinlememiz çok önemli. Zira birine “sen değerlisin” demenin binlerce yolundan biri onları dinlemektir. Bu; öğrenci ve veliler için de geçerlidir. Polemiğe girmeden dinlemek, onların belki de o anlık duygusal tepkilerine anlayış göstermek ileride doğabilecek sıkıntıları da başlamadan sona erdirebilir. Kültür mirasımız, gönül mirasımız da böyle davranmayı gerektirir.”
Kolektif çalışmanın, proje kültürünün ve iş birliğinin öneminin arttığı günümüzde eğitim liderlerinin en önemli görevlerinden biri de koordinasyonu sağlamaktır diyen Vali Tuna “Net bir görev paylaşımının tasarlandığı ekiplerle proje ve çalışmalar yürütülmelidir. Sadece okul içinde değil, aynı bölgelerdeki okullar ya da il ve ilçelerde aynı zümredeki branşlar; benzer işlerde ortak görüşle hareket etmelidir. Okullar arasında geniş kapsamlı iş birlikleri olmalıdır. BEBKA gibi bölgesel kalkınma ajansına okullar, iş birliği içinde proje geliştirebilir. Çünkü BEBKA projelerinde geniş kapsamlı etki alanı olan projeler kabul ediliyor, öyleyse benzer eğitim veren okullarımız da iş birlikleri geliştirerek ortak projeler sunabilir. Sizlerden münferit değil; iş birliği ile, gönül birliği ile üretilmiş projeler, faaliyetler bekliyorum. Ancak o zaman değerlerimizin ruhuna sadık işler üretilebilir, inancındayım. İlimizde her okulda muhakkak ya AB ya da sosyal sorumluluk adı altında projeler yürütülmektedir. Bu proje ve çalışmalarda kurumlar birbirini beslemelidir. “En başarılı benim okulum, benim kurumum” yerine “Biz biriz, biz beraberiz” denmeli” dedi.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen 5 bin 400 öğrencinin gönderileceği kültür gezisi programına da değinen Vali Tuna “Bu imkândan mümkün mertebe çok sayıda öğretmen ve öğrencilerimizin yararlanmasını istiyoruz. Onların hayat coğrafyalarının Türk dünyası ekseninde genişlemesi değerler eğitimine de katkı sağlayacaktır, inancındayız. Bu gezilerden sonra okullarımızdan özgün çalışmalar bekliyoruz. Bunlar fotoğraf sergisi, atölye çalışmaları ya da yayınlar şeklinde olabilir” dedi.

Toplantı, karşılıklı fikir alışverişi, dilek ve temennilerin ardından son buldu.

Daha sonra okul aile birliği başkanlarıyla bir araya gelen Vali Tuna, Milli Eğitim Bakanlığının yeni yönetmeliğine göre; okul aile birliklerinin eğitimin içinde daha aktif rol alacaklarını söyledi.

Aile birliği başkanlarının dilek ve temennilerini dinleyen Vali Tuna, “Çocuklarımızın iyi bir eğitim alabilmesi için velileri temsilen sizlerin önemi büyük” diye konuştu.

Toplantıda kısa kısa notlar tutan Vali Tuna, bütün okulları en kısa zamanda ziyaret etmek istediğini belirtti.

Odunpazarı YKM Salonu’nda düzenlenen toplantılarda Vali Güngör Azim Tuna’ya, Milli Eğitimden Sorumlu Vali Yardımcısı Günhan Yazar ve İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede eşlik etti.
Kaynak: İHA