İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Kolombiya Raporu Açıklaması

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kolombiya'nın, el koyulan topraklarını geri almak isteyen kişileri korumakta müzmin olarak başarısız olduğunu bildirdi.

Örgütün 203 sayfalık raporunda, Kolombiya'da zorla topraklarından edilenlerle ilgili 17 bin cezai soruşturmanın yüzde birinden daha azının, mahkumiyetle sonuçlandığı belirtildi.

Raporda, 2008 yılından bu yana topraklarına el koyulan 21 davacı eylemcinin öldürüldüğü, son 30 yılda 4,5 milyon kişinin, büyük ölçüde çiftlik sahipleri ve tarımla uğraşan iş adamları için çalışan aşırı sağcı milisler tarafından topraklarından zorla çıkarıldığı vurgulandı.

Topraklarını geri almaya çalışan eylemcilerin, ısrarcı biçimde tehditlere ve suikastlere maruz kaldığı ifade edilen raporda, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un 2012 yılında hayata geçirdiği toprakların iadesi kanununun bu konuda çok az başarı sağladığı, evlerine geri dönmeye çalışan ailelerin şiddet eylemleriyle karşılaştığı dile getirildi.

Toprakların iadesi, Kolombiya'da yarım yüzyıldır süregelen çatışmaların merkezinde yer alıyor.

Çoğu yoksul köylülerden oluşan Kolombiyalılar, toplamda 6 milyon hektarlık bir alandan zorla çıkarıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri tarafından söz konusu davacılara yönelik saldırı ve tehdit vakalarının da görüldüğü bildirildi.

FARC ve Santos hükümetinin, Küba'da barış görüşmelerini yürüttüğü biliniyor.

Kaynak: AA