Ana Dilde Eğitim Hakkı İçin 5 Bin İmza

Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Halit Şahin, herkesin ana dilde eğitim hakkı için topladıkları 5 bin imzayı Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdiklerini söyledi.

Ana Dilde Eğitim Hakkı İçin 5 Bin İmza
Şahin, imzaların tesliminden sonra yaptığı basın açıklamasında, 2013-2014 eğitim öğretim yılının yıllardır acil çözüm bekleyen, özellikle geçtiğimiz yıl başlayan eğitimde 4+4+4 dayatmasının daha da derinleştirdiği yeni sorunlarla birlikte bugün resmen başladığını söyledi.

Şahin, eğitim sisteminin okul öncesinden yüksek öğretime kadar, iktidar partisinin siyasal-ideolojik çizgisine uygun olarak biçimlendirildiği bir dönemde eğitimde yaşanan ve giderek artan sorunlara kalıcı çözümler üretilemediğini ifade etti.

Bütün içeriği devlet tarafından belirlenen zorunlu din dersi uygulamasının, dininin öğrenciler arasında bir ayrım ve eşitsizlik unsuru olarak kullanılmasına neden olduğunu kaydeden Şahin şunları söyledi:
“Devletin ağırlıklı olarak tek bir dinin tek mezhebini öğreterek, diğer dinsel inançlara karşı açık bir adaletsizlik yaratılmasına yol açmaktadır. Bu durum, Türkiye gibi çok kültürlü, çok dinli ve çok mezhepli toplumlarda, birçok sıkıntının doğmasına yol açmaktadır. Türkiye’de dinin siyasallaşması ve siyasal çıkarlara alet edilmesinin engellenmesi, ancak devletin dinden elini tamamen çekmesiyle olanaklıdır. Hiçbir toplum tamamen aynı inancı paylaşan insanlardan oluşmadığına göre, tüm inançlara aynı mesafede bulunması gereken devletin ağırlıklı olarak bir dinin ya da mezhebin eğitimini zorunlu ya da seçmeli olarak vermemesi gerekmektedir. Devlet sosyal yaşamı örgütlerken bunu asla dini referanslara göre yapmamalı, hiç kimseyi çoğunluk da olsa, belli bir inanç grubunun eğitimini almaya zorlamamalıdır. Sırf bu durumun kendisi bile “Dinde zorlama yoktur” anlayışıyla çelişmektedir. 2013-2014 eğitim öğretim yılının başladığı bugün, örgün ve kamusal eğitim süreçlerinden zorunlu din derslerinin çıkarılması ve herkesin anadilinde eğitim alma hakkı talepleri etrafında, toplamış olduğumuz imzaları, milli eğitim müdürlüklerine teslim ediyor, eğitimde her türlü dayatmanın ve ayrımcı uygulamanın tamamen ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.”
Kaynak: İHA